Az ananász igazán remek, egészséges gyümölcs, de kevesen tudják, hogy a héja még sokkal több jótékony hatással bír mint belső része.
Rengeteg C-vitamin és mangán van a gyümölcsben magában. Gazdag élelmi rostban és a bromelainben, ami az egyik legfontosabb enzim. A mangán az antioxidáns védelemben játszik szerepet. Az ananász gazdag tiaminban és B-vitaminban, kiváló az energiatermelésre.
Gyulladáscsökkentő
Az ananász az egyetlen étrendi forrása a bromelainnek. A magban a legnagyobb koncentrációja, de megtalálható az egész gyümölcsben. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, hasznos sportsérülések és fájdalmak esetén.
Rákellenes
A bromelain harcol a rák ellen. Amikor ananászt és kemoterápiát együtt alkalmaznak, az sikeresen elnyomja a rákos sejtek növekedését. Béta-karotint is tartalmaz, amely védelmet biztosít a prosztata- és vastagbélrák ellen.
Szívre gyakorolt hatása
A C-vitamin kiváló szívbetegség ellen. Számos tanulmány igazolta a szívkoszorúérre tett pozitív hatását.
Szürkehályog
A C-vitamin játszik nagyon fontos szerepet látás védelmében. A magasabb C-vitamin bevitel határozottan csökkenti a szürkehályog esélyét.
Termékenység
Ananász tartalmaz sok ásványi anyagot és vitamint, beleértve: C-vitamin, a réz, a béta-karotin, folsav és cink. Ezek mind növelik a termékenységet a nők és a férfiak esetében.
Asztma
A béta-karotin csökkenti a testmozgás által kiváltott asztma előfordulását.
Osteoarthritis
Az ananász tartalmaz gyulladáscsökkentő anyagokat.
Az ananásztea még hatékonyabb a gyümölcsnél:
Szükséges összetevők:
1 l víz
1 egész ananász annak héjával
méz
Készítése:
Először meg kell mosni az ananász héját. Ezután hámozzuk meg az ananászt, vágjuk apróra a gyümölccsel együtt, forraljuk pár percig, majd a szűrt levet fogyasszuk mézzel.