A tudatos álmodásra mindenki képes, még akkor is, ha eleddig még csak nem is emlékezett álmaira. Könnyen elsajátítható, és roppant hasznos technika. Mindössze pár napot kell szánnunk a gyakorlatokra, és igen hamar egy határozottan új élményben lesz részünk.

Kezdetben álmaink változnak meg gyökeresen, majd éber életünkre tett hatása révén énünk is fejlődik, és sorsunk is abba az irányba változik, amerre igazán szükséges, illetve amerre mi tudatosan akarjuk, hogy változzon.

A tudatos álmodás korlátlan lehetőségei

Mindent megtehetünk, amire vágyunk, fizikai korlátok nélkül. Kiélhetjük elfojtott vágyainkat, túlléphetünk korábbi korlátainkon.

Mindenki tud álmában repülni, a rokkant is tud újra könnyedén járni, és a látását elvesztett ember is tud újra gyönyörködni az álomvilágban. Előadások, versenyek előtt tehetünk aktív főpróbát a tudatalatti mérhetetlen memóriájának segítségével.

Átnézhetjük a tanultakat vizsgánk előtt, melyre felkészülésünket lelkileg is megerősíthetjük. Lelki problémáink gyökerét könnyebben felismerhetjük és kezelhetjük, mellyel segítjük gyógyulásunkat testi-lelki szinten.

Kérhetünk tanácsot mesterektől, meglelhetjük a hiányzó láncszemet aktuális találmányunkhoz (ahogy azt sok-sok feltaláló tette a múltban). Kaphatunk éppen készülő regényünkhöz vagy festményünkhöz tonnányi ötletet. Találkozhatunk ismerősünkkel álmunkban, hogy rendezzük ügyeinket.

Elhunyt rokonokkal ugyanúgy találkozhatunk álmunkban, mint távoli szeretteinkkel. Megtalálhatjuk hivatásunkat,  találkozhatunk lélektársainkkal, útmutatást kaphatunk válaszutak előtt. Beszélhetünk felsőbb énünkkel ugyanúgy, mint ahogy “alsóbb” félelmeinkkel is bátran szembenézhetünk. Találkozhatunk múltbeli énünkkel ugyanúgy, mint jövőbeni énünkkel. Kreálhatunk magunknak jövőképet, mely így beágyazódva tudatalattinkba, valóra is válhat.

Előkészületek

Érdemes felkészülni a gyakorlásra akár ma. Nagyon sokat segít -a később felvázolt konkrét gyakorlatok előtt- ha elkezdünk álomnaplót írni. Akár most is kezdhetjük: csukjuk be szenünket, és kezdjük el a legutolsó álmunkat felidézni. Majd menjünk a részletekbe. Ha már nem jut több részlet eszünkbe, akkor még adjunk neki pár percet, biztosan jön még egyéb emlékfoszlány.

Mindezeket dátummal együtt írjuk le a naplóba. Ha több korábbi álmunk is eszünkbe jut, írjuk le ezeket is. Ezzel kondicionáljuk tudatunkat az álomra való figyelemre és emlékezésre. Tegyük ágyunkat kényelmessé, szervezzük meg hogy ne legyen zaj és fény. Próbáljunk az alábbi listából minél többet betartani. Az első négy pont betartása már majdnem teljes (90%-os) előkészületet jelent. Amik segítik a tudatos álmodást.

1. Szedánsok teljes kizárása (alkohol, altató, nyugtató, marihuána stb),

2. Oxigéndús, halk, normál hőmérsékletű, nem fényes hálószoba,

3. Elalvás előtt 2 órával ne együnk nagy mennyiségű ételt,

4. Elalvás előtti arcmosás, relaxáció és önszuggesztió (“Tudatosan fogok álmodni!”, “Éber leszek álmomban”, “Emlékszem álmaimra, és reggel leírom őket!”),

5. Napi 1-2 relaxáció vagy meditáció (akár 2 perc relaxáció is sokat segít!),

6. Mozgékony, oxigéndús, stresszmentes életmód,

7. Fejjel kelet vagy észak felé fekvés,

8. Ha lehet ne feküdjünk földsugárzásban, és a fej mellett ne legyen elektromosság,

9. B6 vitamin.

Főbb technikák

Az alábbi technikákat tudósok, professzorok és álomkutatók fejlesztették ki. A “Lucid Dreaming” szót legelőször egy holland pszichiáter, Frederik van Eeden használta egy 1913-ban kiadott “A study of Dreams”. Proceedings of the Society for Psychical Research című könyvében.

Később Prof. Tholey, LaBerge, Moss, Moody és még sokan mások állítottak össze nagyon használható, ténylegesen működő és könnyen elsajátítható technikákat. Mindezeket következetesen érdemes gyakorolni, főleg az első pár napban, de legalább addig, míg az első tudatosan irányított álom meg nem érkezik.

Többnyire már az első “tudatos nap” után tudatossá válunk álmunkban. Tehát tudni fogjuk, hogy ez álom, de még nem tudjuk irányítani. Irányítása további gyakorlást igényel.

MILD (Mnemonic-Initiated Lucid Dream)

A MILD-technika (Mnemonic-Initiated Lucid Dream) az egyik legkönnyebb gyakorlat, melynek lényege a valóság teszt:nappal legalább fél óránként megnézzük, álmodunk-e, vagy sem, fura dolgokat keresünk térben és időben, mindig feltételezve, hogy “lehet hogy álmodom?”.

Mint tudjuk, amit naponta rendszeresen elvégzünk, azt álmunkban szintén nagyobb gyakorisággal fogjuk megismételni. A teszteket fél óránként legalább fél vagy egy percig kell végezni. Ezen kívül bármi szokatlan dolog történik nappali életünkben (pl. villámlás, tűzijáték, kiabáló szomszéd stb.), akkor is külön végezzük el a teszteket, hiszen álmunkban nagyon sok fura dolog történik, és erről eszünkbe fog jutni, hogy álmodunk.

Sokféleképpen kell tesztelni különböző kérdésekkel vajon tényleg álmodunk-e, és ezt garantáltan álmunkban is meg fogjuk tenni, ám ott minden “kicsit” más, és felismerjük, hogy álmodunk. Néhány példa, amiket érdemes nappali életünkben megkérdeznünk magunktól a valóság-teszt folyamán: “biztos nem álmodom?”, “nincs valami furcsa körülöttem?”, “szoktam én itt lenni?”, “mit is csinálok éppen?”, “hogy kerültem ide?”, “mit csináltam legutoljára?”, “mit fogok ezután csinálni?”, “biztos nem tudom átdugni az ujjam a tenyeremen?”, “nézzük csak meg mi van a másik szobában?”, “mennyi az idő?”, “jár az az óra egyáltalán?”.

Még sok ilyen kérdést lehet magunknak gyártani. A legfontosabb, hogy azzal a határozott érzéssel és gondolattal csináljuk a tesztet, hogy elvileg biztosan álmodunk. Ne azt bizonyítsuk, hogy éberek vagyunk, hanem próbáljuk felfedezni, hogy van-e bármilyen tapasztalatban valami furcsa, próbáljuk meg észrevenni, hogy álmodunk.

Még ha az első kérdésekre kapott válaszok arra is utalnak, hogy éberek vagyunk, akkor is végezzük el a tesztet, mert kiderülhet, hogy tényleg álmodunk! Fantasztikus élmény lesz az a bizonyos sosem felejtett első alkalom, amikor az ember rájön, tudatára ébred, hogy álmodik, és éppen egy kínai negyedben van Malajziában, ahol kedvenc Phad Ka Phrao-ját eszi egy utcai thai étteremben.

WILD (Wake-InitiatedLucid Dream)

A WILD-technika picit nehezebb gyakorlat, mely legfőképp abban különbözik a többitől, hogy teljesen éber tudattal kerülünk át álomvilágunkba. Nem könnyű éberen maradni, miközben elalszunk, ezért ezt munka végeztével, szokásos elalvásunkkor a legnehezebb, hiszen itt a szokásos hypnagóg álomperiódust át kell “vészeljük”, ami egyébként sem túl kellemes, nehezen irányítható és meglehetősen halucid élmény.

Legjobb teljesen kipihent állapotban, reggel, vagy délután elvégezni a gyakorlatot. Feküdjünk le kényelmesen, lazítsuk el testünknek minden porcikáját a relaxáció bármely formájával, közben folyamatosan tartsuk figyelmünket éberen, melynek különböző metódusai vannak: lehet a test különböző pontjaira egyszerre figyelni, figyelhetjük a légzésünket, vizuálisan sétálhatunk egy lépcsőn vagy egy hegyről lefelé.

Szépen lassan egy olyan világ kezd kialakulni, amin látszik, hogy ezt már nem mi kreáltuk, hanem létrejött magától. Ez az álomvilág, ahol tudatosan vagyunk jelen, és azt tudatosan tudjuk is irányítani illetve teljesen megváltoztatni.

Amennyiben egy konkrét történetbe akarunk csöppenni, vagy nagyon fontos dolgot szeretnénk megtudni a tudatmezőből, akkor az egész gyakorlatot egy önszuggesztió, megerősítés, vizualizált vágy és gondolat előzze meg. Lehet vadászgéppel a lánchíd alatt átsuhanni, de Shambalába is el lehet jutni (mégha néhányan nehéznek is tartják, bár igaz, ez már inkább az Asztrális Projekció témaköre).

A WILD-technika egyik alternatív formája

A REM fázisban való felébredés és visszaalvás. Lényege, hogy egy álomperiódusban ébredünk fel éjszaka, majd ugyanabba az álomba visszamegyünk teljes éberséggel. Álomperiódusaink inkább az éjszaka második felére tevődnek, ott is az 5.5 és a 6.5 órányi alvás között találjuk a legjobb álomperiódust.

Kutatások bizonyítják, hogy általában egy 30 éves ember 4-4.5 óra alvás után nagyon jól emlékszik álmaira. 6-6.5 óra alvás után még jobb és hosszabb az álom, majd 7.5 óra alvás végeztével vagy felébredünk, vagy visszaalszunk álmunkba.

Ezen időpontok valamelyikére állítsuk be óránkat (tehát ha este 10-kor fekszünk le, akkor például hajnali 4-4.30-ra), majd ébredéskor próbáljunk minél részletesebben visszaemlékezni az álomra, írjuk le álomnaplónkba, és visszafekve tudatosan vizualizáljuk az adott álmot, és szépen bele fogunk keveredni, folytatni tudjuk akár egy órán keresztül.

Álmaink tudatos irányítása

Valóságtesztek elvégzése közben, amikor éppen azt teszteljük, hogy mit csinálunk, nézzük meg valójában akartuk-e ezt csinálni, majd tudatosan és fizikailag is kezdjünk el egy egyszerű cselekedetet. Például nézzük meg mi van a másik szobában, menjünk ki egy pohár vízért, nézzük meg a könyvespolcot hátha rajta van az Élet Könyve, esetleg kinyithatjuk az ajtót, hátha ott áll felsőbb énünk, mesterünk, bárki.

Álmunkban, miután tudatossá váltunk, észlelni fogjuk hogy ez álom, majd az éppen számunkra kedvező történetre gondolva elkezdjük azt tudatunkban megteremteni. Kezdetben ez nagyon nehéz, csak 1-2 percig tart maximum. Később már percekig tudjuk tartani tudatosságunkat, kitartó gyakorlás eredményeképp.

Az álmokra való emlékezés technikái

Sokan állítják, hogy nem álmodnak, pedig bizonyított tény, hogy pusztán csak nem emlékszünk álmainkra. És szerencsére egyszerű elérni, hogy már az első reggelen megfigyelhetők legyenek tudatalattink üzenetei.

Önszuggesztió elalvás előtt 

Lefekvés előtti relaxációdban tedd fel a kijelentést határozottan, hogy emlékezni fogsz álmaidra reggel. Legalább 1 percig ezt tudatosítsd magadban. Még ha nem is fogsz azonnal emlékezni rájuk, mindenképpen segít napról napra ez a megerősítés, hogy szokásoddá váljon, és tudatod ezt a “parancsot” tényként kezelje.

Például: “tudatos leszek álmomban, felismerem hogy álmodom, és reggel tökéletesen emlékezni fogok minden egyes részletre!”

Relaxáció elalvás előtt 

Ha izomtónusainkat nem lazítjuk el lefekvéskor, többségük éjszaka is feszült marad, ami nehezíti az agyhullámok könnyed mozgását, és mélységét. Több módja van a relaxációnak, mindegyiket vegyítve nagyobb sikereket érhetünk el. Háton fekve tetőtől talpig minden izmot lazítsunk el, közben légzésünk legyen mély, és kellemesen lassuló.

Álomnapló 

Az álmokra való emlékezés legismertebb technikája. Első nap nem emlékszel álmaidra, de szeretnél. Ha nem is emlékszel, próbálj meg koncentrálni, hátha. Így második nap már ezzel a hozzáállással kelsz, és valami meg fog jelenni tudatodban.

Napról napra egyre inkább beidegződik ez a szokás a tudatalattidba, így legközelebb már felkelés előtt kezdesz majd koncentrálni. Később már álmodban kezdesz figyelni, hiszen már hozzászoktál, hogy emlékezni akarsz mikor felkelsz.

Az álomnapló másik hozománya, hogy észreveheted egy hét után, hogy álmaid valamilyen téma (vágy vagy félelem) köré csoportosulnak. Egy konkrét történet fog összeállni, ami még többet árul el Rólad, múltadról és jövődről. Érdemes minden álmot dátummal is ellátni.

A lehető legrészletesebben írd le álmodat, és ha nem megy, vagy nincs időd a naplóra, akkor legalább tőszavakban jegyezd fel álmod gerincét, és még aznap írd le részletesen!

Mozdulatlanság ébredés után 

Mind Egyiptomban, mint a tibetieknél az álomra emlékezés másik technikája, hogy maradj teljesen mozdulatlan, amíg össze nem áll a kép, amit utána leírsz álomnaplódba. Minden mozgás az agyat új munkákra készteti, gyengíti a tudatosságot.

Aznapi gondolataid szintén maradjanak “mozdulatlanok”, tehát ha elkezdesz azon gondolkozni mit is kell ma tennem, akkor álmodra sokkal kevesebb eséllyel fogsz tudni emlékezni.

Egy új és mélyebb élet kezdete 

Nem túlzás állítani, hogy éjszakai életünk megtelik értelemmel. Tudatosságunk nappali életünkre is kihat, mélyebb tudatalattink megismerése mérhetetlenül megváltoztathatja múltunkról alkotott képünket, és a jövőbe vetett hitünket. Kapcsolatunk a belsőbb és felsőbb világgal konkrétan megnyílik, és közvetlen útmutatások segítségével az élet minden területére kihat!

forrás: auraszakerto.hu / astronet.hu

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu