Mi is pontosan a kókuszolaj?
A kókuszolajat, a kókusz érett húsából vonják ki. Alkalmazható külsőleg és belsőleg egyaránt, táplálékként, de számos természetes kozmetikai termék alapanyagát is képezi. Kiváló hajápoló, bőrápoló, csökkenti a stressz okozta tüneteket az arcbőrön, karbantartja a koleszterinszintet, beindítja a fogyást, serkenti az immunrendszert, szabályozza az emésztést. Kúraszerű fogyasztása ajánlott különféle veseproblémák, szívbetegségek, magas vérnyomás, különféle rákos megbetegedések, csontritkulás esetén. Antimikrobális, antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes és nyugtató hatással rendelkezik.
Kókuszolaj és az egészség:
A kókuszolaj napjainkban hihetetlenül elterjedt az egészséges életmódot támogatók körében. Nem csoda, hisz a hidrogénezett, transzzsírokkal teli sütőolaj helyett egészséges alternatívát jelent sütéshez, főzéshez egyaránt. A kókuszzsírt közepes szénláncú zsírsavak alkotják, ez teszi lehetővé, hogy hő hatására ne roncsolódjon a szerkezet. A hevítés során nem jönnek létre benne transzzsírsavak, így a hőkezeléssel készült ételekhez a legalkalmasabb a kókuszolaj. De nem csupán ebben merül ki a kókuszolaj egészségmegőrző hatása.
A kókuszolaj szobahőmérsékleten még szilárd, ezért nevezhetjük zsírnak is – nem terheli meg az emésztést, mivel kedvező zsírsavszerkezete miatt tökéletesen felszívódik. Triglicerid formában, vagyis változás nélkül képes felszívódni, nem alakul nagy méretű kilomikronná. A kilomikron a legnagyobb lipoprotein fajta. A lipoproteinek – mint a HDL és LDL is, melyek főleg koleszterint és koleszterin-észtereket tartalmaznak – zsírt, koleszterint és egyéb zsírban oldódó tápanyagokat, például vitaminokat szállítanak a vérben a májhoz vagy egyéb szervekhez. A közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok, mint amilyen a kókuszzsír is, közvetlenül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein. Emiatt a felszívódási metódus miatt nem kell epesav az emésztésükhöz, azok is könnyen emésztik, akiknek a hasnyálmirigye nem termel elegendő lipázt (emésztőenzimet).
Kókuszolaj betegségekre gyakorolt hatása:
A kókuszzsír gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. E célból napi 1-2 evőkanál szűz, tehát nem hidrogénezett kókuszzsírt ajánlott fogyasztani. Találkozhatunk az úgynevezett szűrt, szagtalanított változattal is, ám a szagtalanítás (dezodorálás) nem durva kémiai kezelést jelent, ellentétben a hidrogénezéssel. Erőssége az, hogy nem érződik az intenzív kókusz íz, emiatt bármilyen étel készítéséhez használhatjuk. Terápiás célra az egészen kezeletlen, szűz kókuszzsírt válasszuk, a hidrogénezett változatot pedig – még ha olcsóbb is – semmiképp se vegyük meg
Az antibakteriális és gombaölő hatást a kókuszzsír a laurinsav jelenlétének köszönheti. Ez egy közepes láncú triglicerid, mely majdnem a felét teszi ki a zsírnak. Az anyatejben is megtalálható, és a baba erős immunrendszerének kialakításáért felelős. Influenza és herpesz ellen is hihetetlenül hatásos a kókuszzsírban található laurinsav, ellenben a bélflóra jótékony baktériumait nem bántja. Lábgomba és Candida-gomba túlszaporodás esetén is ajánlott. A kókuszzsír laurinsav mellett kevés mennyiségben tartalmaz kaprilsavat, ami szintén gombaölő tulajdonsággal bír.
Hogyan fogyaszd a kókuszolajat:
– Kiváltható vele minden olaj, margarin, amit eddig a sütéshez, főzéshez használtunk.
– Kókusz- vagy mandulatejes kávénkat tovább krémesíthetjük vele
– Energiával látja el a szervezetet fizikai tevékenység közben.
– Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.
– Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj, belsőleg fogyasztva kitűnő gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Betegség esetén napi 3-4 evőkanálra fel elképzelhető emelni ezt a mennyiséget.
– Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét, emiatt a fogyókúrához is megfelelő alapanyag, ráadásul nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőle.
– Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulinkiválasztást, és a glükóz felhasználását. Lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.
– Elősegíti a különféle tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását!
Hogyan használd fel szépségápoláshoz a kókuszolajat:
– Testápoló hatása miatt csecsemők és kisgyermekek masszírozásához is hasznos!
– Gyulladáscsökkentő hatású, tökéletes akár a borotválkozás utáni használatra is.
– Tökéletes sminklemosó, mivel a bőrünket is ápolja egyszerre!
– A hajunk se maradjon ki: töredezett hajvégre kenve kondicionálóként is kiváló!
– 4-es fényvédőfaktorral rendelkezik, enyhe napvédő krémként is használhatjuk, nem csupán a leégéstől védi a bőrt, de hidratálja is azt!
– Kiváló ajakápoló
– Baktériumölő hatása miatt apróbb sérülések ellátására is hasznos!
Hozzá kell tennünk azért, hogy a kókuszolaj sem mindenható… Például hajunk ápolásához nem éppen ez a legmegfelelőbb módszer. Ezért ajánljuk figyelmetekbe egy korábbi cikkünket, amelyben bemutatjuk, hogyan tudod 5 különböző házi módszerrel megszabadítani magadat a korpásodástól és megerősíteni hajszálaidat.