Furcsának tűnhet, de a sós kávé sokak számára nem ismeretlen, Szibériában, Törökországban és Magyarországon ez a szokás meglehetősen népszerű. A só némileg semlegesíti a kávé keserűségét, és különleges aromát kölcsönöz neki.

Alton Brown, számos szakácskönyv szerzője és élelmiszertudományi szakértő szerint egy csésze kávéhoz egy csipet kóser sót ajánlott adni. Ez a só valamivel nagyobb szemcséjű, nem finomítják, és jellegzetes íze miatt sok szakács részesíti előnyben.
A só enyhíti a kávé keserű ízét

Az emberek 5 alapízt érzékelnek: édeset, sósat, keserűt, savanyút és umamit. Az elfogyasztott táplálék kémiai reakciót vált ki az agyba, és így azonosítjuk az ízeket. Az édes, sós, savanyú, keserű és umami ízek előállításának biológiai mechanizmusa hasonló. A sós, bár egy önálló íz, mégis felerősíti a különböző ízeket. A keserű íz esetében az ízlelőbimbók „keserű” jelet bocsátanak ki az agy felé, de sóval kombinálva a keserűség eltompul. A só csökkenti a keserű érzést, és megszünteti az agynak küldött jelzéseket.


Hogyan adagoljuk a sót a kávéhoz?

Alton Brown szerint ideális esetben egy negyed teáskanál kóser sót ajánlott adni 6 evőkanál kávéhoz. A só semlegesíti a keserűséget és savasságot. Nincs egy szigorú recept, amit be kell tartani, amikor sót adsz a kávéhoz, mindez ízléstől függ, azonban nem szabad túlzásba vinni, mert akár káros hatása is lehet.
Pozitív hatások

A kávénak számos pozitív egészségügyi hatása van, kiváló antioxidáns, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint például a kálium és a magnézium. Energiával lát el, és elősegíti a zsírégetést.

Ha tejszínt, cukrot vagy más mézet adsz a kávéhoz, megduplázod a kalóriákat, de ha édes ízek helyett inkább a sót választod, akkor a fogyókúrás étrendbe is könnyebben beilleszthető.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu