Ötletetek sincs arról, hogy mi vár rátok... Egy olasztól a világ többi részének: 1

Egy olasztól a világ többi részének:

Ötletetek sincs arról, hogy mi vár rátok…

Leszögezném, hogy a célom nem a pánikkeltés, hanem hogy információt tudjak nyújtani az Olaszországon belül történő eseményekről.

Gondolom ahogy mindenki tudja, Olaszország karanténba lett helyezve a Koronavírus miatt. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek otthon kell maradnia, kivéve ha nagyon nyomós indokod van kilépni a házból. A szituáció rossz, de ami még rosszabb, az végignézni azt, hogy a világ többi része úgy viselkedik, mintha semmi komoly nem történne. Tudjuk hogy mit gondoltok, mert mi is gondoltuk azt.

Lássuk, hogy alakultak a dolgok. (Tartsátok észben, hogy ez mind két hét történéseinek lefolyása.):

ELSŐ FÁZIS:

Tudod, hogy a Koronavírus létezik, egy-egy fertőzött megjelenik az országodban. Semmi komoly, csak egy rosszabb influenza. Nem vagyok öreg, mi történhetne velem? Nincs mitől tartanom! Mindenki túlreagálja a dolgokat. Nem kell rohangálni össze-vissza maszkokért, meg felstócolni egy csomó WC-papírt. Nincs ok a pánikra, az élet megy tovább. (Jelenleg Magyarország itt tart.)

MÁSODIK FÁZIS:

A fertőzöttek és karanténban lévők száma megnő. “Vörös zónákat” állítanak fel, és karanténba zárnak egy-két kisebb várost, ahol az első fertőzötteket találták, akik megfertőzhettek további embereket. (Febr. 22 környéke Olaszországban.) Szomorú, és kicsit aggasztó, de hát kézben tartják az ügyet, semmi ok a pánikra. Néhány ember meghal, de hát úgyis idős emberek voltak, más súlyos kóros betegségekkel. A média csak felfújja az eseményeket, kattintásokért és nézettségért, ezzel pedig pánikot keltenek az emberekben. Milyen gyalázatos… Az emberek továbbra is élik békében megszokott életüket. “Mármint ennyi nem fog megállítani engem attól, hogy összejöjjek a barátaimmal, igaz?!” Biztonságban vagyok, nem leszek áldozat. Minden a legnagyobb rendben.

HARMADIK FÁZIS:

A fertőzöttek száma rohamosan megnő. Szinte megduplázódott egy napon. Még több halál. Több “Vörös zónát” iktatnak be, és négy régiót ahol a legtöbb eset történt szintén karantén alá vonják. Olaszország negyede karantén alatt áll, az egyetemek, majd az iskolák bezárnak sorban. A bárok, éttermek, munkahelyek, stb. ellenben továbbra is nyitva állnak. A kijárási tilalomról szóló rendeletet kiszivárogtatják egy újságnak, így nagyjából 10 000 potenciálisan fertőzött ember kiszökik a “Vörös zónákból”, a karanténba helyezendő városokból, régiókból, hogy hazatérjenek Olaszország maradék háromnegyedébe még aznap. (Ez később még fontos lesz.) Olaszország le nem zárt háromnegyedének lakossága továbbra is éli a megszokott életüket, sokan a “Vörös zónákban” is. Még mindig nem esik le nekik, hogy mennyire komoly a helyzet. Úgyértem persze, mindenhol ahova fordulsz, a Koronavírus folyik a csapból is. Arról beszélnek, hogy mennyire fontos állandóan és alaposan kezetmosni, hogy kerüljük a kilépést a lakásból, az összejöveteleket, ne nyúlj az arcodhoz, satöbbi. Minden ötödik percben felhívják ezekre a szabályokra a figyelmed. Még mindig nem realizálták az emberek a helyzet súlyát.

NEGYEDIK FÁZIS:

A fertőzöttek száma még mindig rohamosan nő. Az iskolák, egyetemek legalább egy hónapra bezártak. Nemzeti egészségügyi vészhelyzet van. A kórházak megtelnek, nem képesek több ember befogadására. Egész osztályokat, szárnyakat zárnak le, hogy legyen elég hely a Koronavírusos betegek számára. Nincsenek elegen az orvosok, nővérek, ápolók. Behívják a nyugdíjazott egészségügyi dolgozókat, illetve az orvosi egyetemi hallgatók egy részét is. Nincsen többé beosztás, csak dolgozz, amennyi csak kitelik belőled. Persze az orvosok, nővérek, ápolók azért szintén elkapják a vírust, terjesztik ők is a saját családjuknak. Túl sok tüdőgyulladásos beteg, túl sok ember akinek sürgősségi betegellátásra van szüksége, kevés alkalmazott, és még csak elhelyezni sincs mindenkit elég hely, nemhogy kezelni… Ugyanez vonatkozik a lélegeztetőgépekre is. Ezen a ponton már olyan, mint a háborúban. Az orvosok az alapján döntenek, hogy ki kap ellátást, hogy mekkora esélyük van a túlélésre. A céljuk, hogy minnél több embert sikerüljön megmentenijük, így az időseknek, műtétre szorulóknak, agyvérzéses betegeknak, satöbbi, nem jut ellátás, mivel a Koronavírusos betegek az első és egyetlen prioritás. Nincsen elég ellátmány mindenki számára, így úgy kell elosztani őket, hogy a lehető legjobb kimenetel kerüljön elérésre. Kívánom, bárcsak viccelnék, de nem. Ez történik. Emberek meghalnak, mivel nincsen elég hely. Egy orvos ismerősöm összeomolva hívott fel, mert 3 embert is kellett meghalni hagynia. A nővérek sírnak, mivel nem tehetnek semmit a maguk előtt haldokló emberekért, azon kívül hogy végignézik. Egy barátom hozzátartozója meghalt, mivel nem tudott ellátáshoz jutni. Káosz van. A rendszer összeomlik. A koronavírus, és a krízishelyzet minden, amiről hall az ember.

ÖTÖDIK FÁZIS:

Emlékszel arra a 10 000 idiótára, akik elmenekültek a “Vörös zónákból” Olaszország többi részébe? Nos, az egész ország miattuk karantén alá lett vonva. (Márc. 09 körül.) A cél az, hogy a vírus terjedését minél jobban megakadályozzuk. Az emberek bejárhatnak dolgozni, gyógyszertárba, az üzletek nyitva vannak, mert különben osszeomlana a gazdaság, viszont nem hagyhatod el a városodat, településedet. Mostmár az emberek félnek. Rájöttek a helyzet igazi súlyára. Sok embert látni maszkokban, kesztyűkben, de még mindig van pár gyökér, aki azt hiszi, hogy halhatatlan. Étterembe járnak nagy csoportokban, barátokkal járnak el inni, satöbbi.

HATODIK FÁZIS:

Két nappal később bejelentik, hogy (majdnem) MINDEN üzlet bezárásra kerül. Kocsmák, éttermek, plázák, boltok, satöbbi. Minden, kivéve a nagy üzletek bevásárlóközpontok, mint a Tesco, Spar, Lidl, Aldi. Csak, és kizárólag akkor hagyhatod el a házat, amennyiben HIVATALOS igazolásod van rá, amin szerepel a neved, honnan jössz, hová mész, és miért. Rengeteg rendőri ellenőrzö pont van. Ha kinnt találnak hivatalos igazolás nélkül, a bírság akár €205 (kb. 70 000 Ft.) is lehet, és ha tisztában vagy vele, hogy vírusos beteg vagy, és úgy hagytad el a kórházat, vagy a házadat, egytől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel súlytanak gyilkossági kísérlet miatt. Ez a jelenlegi helyzet Olaszországban, március 12-én. Tartsd észben, hogy ez mind nagyjából két hét leforgása alatt történt, és ÖT NAP ALATT JUTOTTUNK EL IDÁIG A HARMADIK FÁZISTÓL.

Kínán, Olaszországon, és Koreán kívül a világ többi része még csak most kezdi elérni a második-harmadik fázisokat, szóval jól figyelj rám: FOGALMAD SINCS ARRÓL, HOGY MI KÖVETKEZIK. Tudom, mivel két hete én voltam az, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi áll előtte, és azt gondoltam, hogy fölösleges felhajtás az egész. De nem. És nem azért, mivel a vírus kimondottan veszélyes, vagy halálos lenne, de a következmények miatt, amiket magával hordoz. Nehéz végignézni, ahogy a többi ország mit sem sejtve ül a seggén, mintha nem várna rájuk is ugyanez a sors, ha nem tesznek megakadályozó lépéseket, hogy megóvják a civileket, amíg még van rá esélyük. Szóval kérlek, ha ezt olvasod, tegyél meg mindent, amit tudsz. A probléma nem fogja önmagát megoldani, ha nem veszünk róla tudomást. Csak azon gondolkozni, hogy mennyi fel nem fedezett koronavírusos ember van ilyesztő.

Meg kell mondjam, hogy az Olasz kormány remek munkát végzett kivételesen. A lépsek, amiket tettek drasztikusak, de nélkülözhetetlenek voltak, és jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk a terjedését. Kínában működik, szóval reméljük, hogy itt is fog. (Jelenleg már működik az első pár “Vörös zónában”, amiket legelőször zártak le. Ez tanusítja, hogy a megelőző lépések sokkal hatásosabbak, mint a reaktív lépések.) […]

Megértem, hogy ezek a lépések nehezek, ha nem lehetetlenek néhány országban, és nagyon aggasztó belegondolni, hogy mit is jelenthet ez globális szinten. Nagyon sötét időszakot látok magunk előtt az egész világon, és nagyon idegesítő látni ezeket az országokat, hogy nem tesznek megelőző lépéseket, amíg még tudnak. Vajon ez a járvány egy fordulópont lesz társadalmunkban…?

Tehát, ha vannak Koronavírusos megbetegedésről szóló hírek az országotokban, akkor már elkezdett terjedni a járvány. Talán egy-két héttel jártok Olaszország mögött, de ha így haladnak a dolgok, akkor eljuttok oda, ahova mi. KÉRLEK, KÉRLEK, KÉRLEK TEGYETEK MEG MINDENT, AMIT CSAK TUDTOK, HOGY MEGELŐZZÉTEK, HOGY EZ MEGTÖRTÉNJEN! Ne tegyél úgy, mintha veled ilyen nem történhetne meg, és MARADJ OTTHON!

Forrás: reddit

Úgy döntöttünk hogy támogatjuk a Magyar egészségügyet és segítünk felkészülni a koronavírus ellen. Ha szeretnél csatlakozni támogathatsz minket az alábbi karkötőnk megvásárlásával, aminek profitjából a Magyar Vöröskeresztnek adakozunk. A Magyar Vöröskereszt a befolyt összegből orvosi eszközök, védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések valamint fertőtlenítőszerek beszerzését támogatja.

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu