A citrom a világ egyik legegészségesebb gyümölcse, rengeteg elképesztő tulajdonsággal bír. Az egyik legcsodásabb jellemzője az, hogy igen nagy méregtelenítő hatása van. A legújabb kutatások szerint a gyümölcs hatása a sokkal erősebb ha lefagyasztod, mintha frissen eszed.
A citrom héja olyan fontos vegyületeket tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, és segítségünkre lehetnek a rákos betegségek megelőzésében is. Ezenkívül parazitaellenes, antibakteriális, gomba- és vírusölő hatása is van.
A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyon jó hatással van a szervezetünkre:
- csökkenti az asztma tüneteit
- erősíti az immunrendszert
- segítségével megelőzhető a depresszió
- enyhíti a stressz tüneteit
- csökkenti a stroke kockázatának kialakulását
- gyulladáscsökkentő
- tisztítja a májat, és a veséket
- rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik
A citrom nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami többnyire a gyümölcs levében található, de a héja is igen gazdag tápanyagokban. Számos tanulmány eredményei arról tanúskodnak, hogy a citrom képes lassítani a rákos sejtek fejlődését.
Kutatások alapján kimutatták, hogy 12 fajta rákos megbetegedés, többek közt a mell-, prosztata-, vastagbél-, és hasnyálmirigy rák esetében volt hatékony a fagyasztott citrom. Egyes tudósok szerint a citrom jobb, mint a kemoterápia, hiszen csupán a rákos sejteket pusztítja el, az egészséges sejteket békén hagyja.
Bizonyos kutatások szerint a citrom héja 5-10-szer több tápanyagot tartalmaz, mint maga a lé.
“A legtöbb tápanyagot valóban a gyümölcs héja tartalmazza. Ezért sokkal jobb, ha nem csak a kipréselt levet, hanem az egész gyümölcsöt, smoothie formájában feldolgozva fogyasztjuk” – nyilatkozta Dr. Marylin Glenville táplálkozásszakértő.
A citrom héjának kesernyés ízétől meg tudunk szabadulni, ha a következőképpen használjuk. Lehetőleg biocitromot válasszunk mindig, de, ha nem sikerült azt találnunk, akkor sincs miden veszve.
Áztassuk be a citromokat legalább egy fél órára szódabikarbónás, vagy almaecetes vízbe, ezután mossuk meg, majd töröljük szárazra, és fagyasszuk le. A fagyott citromot reszeljük le héjastól, majd a reszeléket kanalazzuk jégkockakészítő rekeszekbe, és fagyasszuk le.
Így praktikusan minden nap használhatunk egy kevés fagyasztott citromreszeléket. Keverhetjük joghurtba, salátákba, desszertekhez, süteményekhez.