A böjtre általában úgy tekintünk, hogy bizonyos napokon vagy időszakokban tartózkodunk bizonyos ételektől. A böjt azonban többet jelent, mint egyszerűen az ételekről való lemondást. Magában foglalhatja például a házastársi kapcsolatoktól való tartózkodást és a szórakozás korlátozását is. Minden bizonnyal ez egy olyan időszak, amikor fokozott figyelmet fordítunk az erkölcstelen cselekedetektől és gondolatoktól való tartózkodásra.

“Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. ” (Máté 6:16-18)

“Miután pedig gyülekezetenként elöljárókat választottak nekik, böjtölve és imádkozva az Úrnak ajánlották őket, akiben hittek.” (ApCsel 14:23)

  • Böjtölhetünk dolgoktól: a közösségi médiától, a televíziótól, az ételtől, sőt még a negatív gondolkodásmódtól is.
  • Böjtölhetünk dolgokért: a már Krisztusnak átadottakért, a helyi gyülekezetünkért, a szomszédságunkért.

Bölcsességre és útmutatásra teszünk szert a böjt által. Képesek vagyunk megkülönböztetni Isten akaratát a böjt és az elmélyült ima által.

“És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. ” {Rómaiak 12:2}.

Megnyitja a szívünket a lelki megújulásra

Szentlélek tüzet gyújt, amikor böjtölünk és imádkozunk. A böjt alatt a változás ügynökeivé és közbenjáróivá válunk a megtörtekért és a fájdalmakért. Szívünk újjáéled és felfrissül lelkileg emiatt.

“De amikor eljön rátok a Szentlélek, erőt kaptok, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig.” {ApCsel 1:8}.

A hatalom akkor árad, amikor imádkozunk és böjtölünk. Sokkal inkább képesek vagyunk arra, hogy belevágjunk a legnagyobb megbízatásba, hogy lelkeket nyerjünk az örök aratáshoz (lásd Máté 28).

Mély imával le tudjuk küzdeni a szellemi ellenállást és a sátáni erődítményeket.

Amikor nehézségek merülnek fel, a Krisztus-követők képesek a Szentlélek lehetőségeit böjt és imádság által hasznosítani.

Meddő szívünk felfrissül és újjáéled, amikor böjtölünk és imádkozunk. Jobban fel vagyunk készülve arra, hogy megbirkózzunk a pillanatnyi megpróbáltatásokkal, amelyekkel a földön szembesülünk, mert összehangolódunk Istennel, az ő angyalaival és a Szentlélek erejével.

“Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!” {Ézsaiás 58:6}.

Hogyan kezd el a böjtölést

Ha még soha nem böjtöltél, kezdd lassan. Azok, akiknek étrendi korlátozásokkal kell szembenézniük, böjtöljék a közösségi médiát vagy más, az étkezéssel nem kapcsolatos kényelmetlenségeket.

  • Kezdje azzal, hogy kihagy egy vagy két napi étkezést; az étkezést helyettesítse imával és könyörgésekkel.
  • Írja fel egy naplóba vagy imakártyára azoknak a szeretteinek a nevét, akikért böjtöl.
  • A böjtből fokozatosan, húslevesek és zöldségek fogyasztásával jöjjön ki; ne fogyasszon azonnal gazdag vagy nehéz ételeket.

Ünnepeld a lelki áttöréseket, amikor megérkeznek; bízz abban, hogy Isten látja és meghallja komoly imádságodat és áldozatodat..

forrás: napibiblia.com

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu