Ne feltétlenül gondolj rosszra, mert ez a finom ital számos egészségügyi előnnyel is bír a szervezet számára.
A csodás fekete nedű számos pozitív hatással van az egészségre. Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. Utóbbiból többet biztosít a szervezet számára, mintha egy tipikus nyugati étrendet fogyasztana az illető – gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Egy csésze fekete 30-300 mg koffeint tartalmaz, és az átlagos pohár körülbelül 90-100 mg. A koffein erős stimuláns, mely élénkít és frissen tart, ráadásul 11-12 %-kal serkenti az anyagcserét.
Bebizonyosodott az is, hogy a kávét ivóknál jelentősen csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata (23-67 %-kal).
Ezenkívül a napi két kávét elfogyasztóknál jelentősen csökken a májrák, valamint 84 %-kal a májzsugorodás kialakulása! (A legjobb hatás napi 3-4 csésze kávé elfogyasztásával érhető el.)
Emellett a legújabb tanulmányok szerit azoknál az embereknél, akik rendszeresen kávéznak 65 %-kal csökken az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A másik ilyen betegség, amit megelőzhet a kávé, a Parkinson-kór – a rendszeresen kávézóknál 32-60 %-kal csökken a kialakulásának kockázata.
De óvatosan! A túlzásba vitt kávézás olyan negatív hatásokat is okozhat, mint az alvászavarok és a szorongás. Ha rossz hatással van az alvásra, kerüld a késő délutáni, esti fogyasztását.
Ne feled, hogy a koffein függőséget, fáradtságot, ingerlékenységet és fejfájást is okozhat. Ha azonban csak alkalmanként iszod, a tested toleráns lesz ezekkel a tünetekkel szemben.
forrás: szupertanácsok