Annak érdekében, hogy saját magadra, a termesztett növényeidre és az ökoszisztémára is oda tudj figyelni egyszerre, szeretnénk megosztani veled néhány növénytársítási tippet.


A növénytársítás módszere

A permakultúra az ökológiai rendszerek természetes folyamatait veszi alapul és ennek nyomán alkotja meg a lehető legjobb növénytársítási technikákat annak érdekében, hogy vegyszerek nélkül a természet védőmechanizmusaira támaszkodva a növények egymást segítve fejlődhessenek a lehető legjobban, kikerülve az őket veszélyeztető betegségeket és kórokozókat.

Ha okosan szórod el a megfelelő növény vetőmagokat, a lehető legkisebb energia befektetéssel a legkörnyezetkímélőbb módon leszel képes megtermelni magadnak és családodnak a szükséges zöldségeket. Figyeld, hogy miket érdemes egymás közelébe vetni!


Paradicsom és bazsalikom/ körömvirág/ sarkantyúka

A paradicsom mellé érdemes a fentebb sorolt növényeket vetni vagy cserépben elhelyezni, mivel ezek növelik a hozamot és taszítják a zöldség kártevőit.


Sárgarépa és hagyma

Ez a két zöldség nagyon jó társa egymásnak a veteményesben. Támogatják egymást a kártevők elleni küzdelemben, mivel egyik a másik kártevőit taszítja.


Burgonya és torma/zöldbab

A torma növeli a burgonya ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A zöldbab nagy segítségedre lesz, hogy ne kelljen vegyszert használnod a krumplibogarak távol tartására.


Káposzta és rozmaring

A rozmaring erős aromás illata elűzi azokat a kártevőket, amelyek a káposztát károsítják, mint a káposztalegyek.


Spárga és büdöske

A büdöske a rovarok számára kellemetlen illatanyagot áraszt, így képes távol tartani a kártevőket a spárgától.


Retek és saláta/ hagyma

A retek mellett jó döntés elvetni salátamagot vagy elduggatni hagymát, mivel az őt megtámadó bolhák ellen gátló hatással rendelkeznek.


Répa és bab

A répa mellé érdemes leszórni babszemeket, mivel a bab nitrogénben gazdaggá teszi a talajt, ezt pedig a répa szépen fel tudja használni a növekedéséhez.


Káposzta és sarkantyúka

A sarkantyúka egy nagyon hasznos virág, amely amellett, hogy színt visz a veteményesbe, képes megvédeni a levéltetvektől és a káposztalepkéktől a káposztaféléket.


Saláta és menta

A menta erős aromáját a csigák és az egyéb kártevők sem igazán kedvelik a mi nagy örömünkre, így távol tartva őket a salátától és a veteményes többi tagjától is. Érdemes cserépben az ágyás mellé helyezni, mert nagyon gyorsan terjed.

tudasfaja

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu