Lassan harmincéves leszek, évek óta háztartást vezetek, de őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy a disznónak milyen része a karaj (valószínűleg nem a karja). Nem tudom azt sem, hogy a tarján kívül melyik részét lehet még használni, és mire? Illetve mit vegyek, ha pörköltet akarok csinálni?

Le merném fogadni, hogy sokan vannak velem egy cipőben (az ismerőseim zöme sem tudta megmondani, mi az a dagadó). Ezért kicsit utánajártam, hogy a hentesnél kapható disznóságok tulajdonképpen milyen részei az állatnak, és milyen ételeket lehet főzni belőlük.

Ahogyan az ábrán is láthatjátok, a tarja a sertés “félbehasított nyaka”. Zsírosabb hús, ezért ha grillezni akartok, ez a tökéletes választás. A füstölt verziójából csinálhatjátok a bablevest. Ezenkívül a füstölt-főtt tarja ízletes felvágott is. (Ne keverjétek össze a Nightwish azonos nevű énekesnőjével)

A karaj a disznó gerince melletti sovány hús. (Tehát tényleg nem a karja.) Van rövid és hosszú karaj, de mindkettő egyformán hamar kiszárad, ezért érdemes valamilyen bundában, vagy letakarva sütni. Emellett főzve, párolva, töltve és füstölve is nagyon finom. Ha rántotthúst akartok csinálni disznóból, akkor a karaj megfelelő választás lehet.

Az orja is becsapós testrész. Hangzásával ellentétben ez nem a disznó orra, hanem a karajcsont, ami például nagyon finom ízt ad levesbe főzve.

Szűzpecsenye

A szűzpecsenye a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. A disznó legfinomabb – és persze legdrágább – része. Ez is száraz hús, a karajhoz hasonlóan tudjátok felhasználni. Felszeletelve ebből készíthettek szűzérmét, és a legfinomabb brassóit is.

A comb talán a legkedveltebb rész és elengedhetetlen része az ünnepi ételeknek. Részei a slussz, felsál, dió és a frikandó. Combból érdemes egybesült húst készíteni. Füstölve, pácolva pedig sonkaként fogyaszthatjátok. Kiránthatjátok a slussz részt, vagy ha a szárazabb húsokat szeretitek, akkor a felsált. A dió pedig az egyik legjobb brassói alapanyag a szűzpecsenye után.

Az oldalas a sertés hússal fedett bordái. Ez az, ami 2-3 bordányi adagokban megsütve, fűszeres szósszal a kertipartik kedvenc fogása szokott lenni.

A dagadó a sertés hasfala. Ebből készíthetitek – mily meglepő – a töltött dagadót. Gulyásnak és pörköltnek is ideális. Ráadásul ebből a darálthúsból készíthetitek a legjobb fasírtot is.

A lapocka a sertés első combja (na akkor ez a disznó igazi karja!) Nagyon finom sültet készíthettek belőle. A dagadó párja, ugyanis ebből is készíthettek finompörköltet, gulyást, tokányt és fasírtot.

Csülök

A csülök a disznó lába és combja közötti rész. A hátsó csülök nagyon finom megsütve, de ebből is főzhettek pörköltet, és székelykáposztába is fantasztikus.

A fejhúst és azt, ami a disznó fején van (orr és fül) főleg főzve érdemes felhasználnotok kocsonyához vagy disznósajthoz. A nyelvet is teszik disznósajtba, de a népszerű marhanyelvhez hasonlóan a füstölt-főtt sertésnyelv is létezik.

A tokát gondolom nem kell magyarázni. Szalonna készül belőle, illetve zsír.

Belsőségek

A májat ezerféleképpen használhatjátok fel (pirított, rántott máj, kenőmájas), a tüdővel együtt készítenek belőle hurkát is. Kedvelt magyar étel a savanyú tüdő és a szalontüdő is. A vese velőből rántott velőt készíthettek. A szív általában a disznósajtba került, de sok szívből akár pörköltet is főzhettek. A belet és gyomrot alapos tisztítás után megtöltik (hurka-kolbász, illetve disznósajt), a vért pedig előszeretettel fogyasztják a disznóvágásokon sült vérként, vagy megy a véres hurkába.

Utoljára hagytam azokat a részeket, amiket én valószínűleg soha nem fogok felhasználni, de legyen teljes a lista:

Értelemszerűen a farok a disznó farka. Ezt is belefőzhetitek a pörköltbe, vagy a kocsonyába. Önmagában főzve pedig tormával kínálhatjátok.

Lényegében a sertés lába. Körömből is tudtok pörköltet főzni (körömpörkölt, fujj). Illetve disznóvágáskor a körömből szokták inni a pálinkát.

A konyhai alapismeretek bővítésének forrásai: Gasztroangyal, Dívány, Ötletkonyha

Képek: Mozaweb.hu, Pinterest, Mindmegette

Forrás: egyenlitogasztro.blog.hu

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu