kézfertőtlenítő házilag

A koronavírus pánik miatt már régóta ki vannak fosztva a boltok és gyógyszertárak, és majdnem mindenki kézfertőtlenítőt keres. Ha van is készleten, azt általában néhány perc alatt elviszik. Néhány egyszerű alapanyagból viszont te is könnyedén készíthetsz kézfertőtlenítőt házilag.

Kézfertőtlenítő készítés a WHO receptje alapján:

Az alábbi mennyiségek a háztartások méretéhez alkalmazkodva egy liter kézfertőtlenítő oldat elkészítéséhez elegendőek. (A WHO eredeti receptje 10 literre vonatkozik.)

  • 96%-os etanol: 830 ml
  • 3%-os hidrogén-peroxid: 45 ml (nem feltétlenül szükséges)
  • 98%-os glicerin: 15 ml
  • Forralt víz: 110 ml

Megjegyzés: A hidrogén-peroxid nem feltétlenül szükséges a fertőtlenítőszer előállításához. A WHO szerint csak elsősorban az tárolóban esetleg előforduló spórák elpusztítására szolgál. Ezen hatás elérésehez az oldatnak 72 órán keresztül a tárolóedényben kell “pihennie”, mielőtt felhasználnánk.

Elkészítés:

Pontosan mérd ki a hozzávalókat, és abban a sorrendben, ahogy vannak, öntsd őket tölcsér segítségével egy akkora üvegbe, amibe beleférnek (345 ml spray lesz).

Ezután rázd össze alaposan.

Ha nem találsz 96%-os alkoholt a gyógyszertárakban

Sajnos elképzelhető, hogy csak 70%-os gyógyszertári alkoholt tudunk venni. Itt már nincs túl sok lehetőségünk higítás szempontjából, hiszen fontos, hogy 60% fölött maradjunk, ami az alkoholtartalmat illeti.

Ebben az esetben azt javasolják a szakértők, hogy 90 ml alkoholba tegyünk 10 ml glicerint, hogy az alkohol ne szárítsa túlságosan a kezünket. Így is kapunk egy 63%-os kézfertőtlenítőt.

Továbbá az alábbi videóban találsz még egy alternatív receptet, pontos elkészítési útmutatóval:

Fontos!

Bármelyik verziót választjuk a kézfertőtlenítők pótlására, azt ne feledjük, hogy a legjobb az alapos – legalább 20 másodpercig tartó – szappanos kézmosás. Ha erre nincs lehetőségünk, csak akkor használjuk a kézfertőtlenítőket. Valamint érdemes szájmaszkot vásárolni vagy készíteni hogy csökkentsük a fertőződés esélyét.

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új házi praktikákkal foglalkozó pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu