A legtöbb boltban kapható C-vitamint aszkorbinsavból állítják elő, amely tulajdonképpen egy cukorszármazék, és voltaképpen akadályozza az immunrendszer működését, pedig pont segítenie kellene.
Inkább szerezzünk be bionarancsot, mivel még a héjában is rengeteg természetes C-vitamin van.
A narancshéj előnyei:
– egy közepes méretű narancsban több mint 60 flavonoid és 170 úgynevezett fitonutriens van
– a narancs héj javítja az emésztést, megszabadít a felpuffadástól, a refluxtól, gyomorsavtúltengéstől
– a héj segíti a tüdő munkáját, de a légutakra is jótékony hatást fejt ki, csillapítja a köhögést, még az asztmásoknak is jót tesz
– antibakteriális és nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, a benne lévő olaj segíti a máj méregtelenítési munkáját.
Készítsünk természetes C-vitamint
Egyszerű és nem is fog semmibe kerülni, leszámítva a narancs árát.
A narancsot hámozzuk meg, a héjából vágjunk vékony csíkokat. Szobahőmérsékleten addig szárítsuk, ameddig megkeményednek, ez néhány napba is beletelhet. Ha ez megvan, apró darabokra kell zúzni, mondjuk egy kávédaráló segítségével, és kész is.
Ebből a vitaminporból kell mindennap egy teáskanálnyival elfogyasztani, a smoothie-khoz is nagyszerűen hozzá lehet adni, ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségletet. A keveréket légmentes üvegedényben tároljuk.
Fontos megjegyezni, hogy mindenképpen bionarancsot vásároljunk, a kereskedelemben található legtöbb gyümölcs vegyszerezett volta miatt nem alkalmas erre.
tudnivalok