Akinek valaha is köze volt a spiritualitáshoz vagy az ezotériához, annak Indiába mindenképp legalább egyszer el kell jutni. Cikkünkkel bemutatunk hét olyan zarándokhelyet, amelyet évente milliók keresnek fel a megtisztulás reményben. Tarts velünk és ismert meg India spirituális központjait!

Indiát talán senkinek bemutatni a föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országáról beszélhetünk, amely 28 államot és 7 szövetségi területet foglal magába. A gyakran szubkontinensként emlegetett ország hosszú történelme, ami mind a mai napig nagyon élénken él a mindennapokban is, méltán tette Indiát a sokszínű kulturális értékek országává. Négy nagy világvallás, a hinduizmus, abuddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás ered a mai India területéről, míg az első évezredben megjelenő zoroasztrizmus, a zsidó vallás és az iszlám alapvetően befolyásolta az ország kulturális fejlődését. Az indiai függetlenségi mozgalommal India 1947-ben önálló országgá vált, a Mahátma Gandhi nevével fémjelzett korszak volt a kezdete a modern India kialakulásának. De lássuk hova is érdemes ellátogatni ha meg szeretnénk tisztulni ebben a csodálatos országban?!

Haridwar

A 225 000 lakost számláló város a Gangesz partján található és a hinduk hét legszentebb városa közé tarozik. Rengetegen szórják itt hozzátartozóik hamvait a folyóba, ahol rendre meg is fürdenek a megtisztulás érdekében. A városban számos vallási fesztivál kap évről évre otthont így tizenkét évente például itt rendezik meg a Kumbh Mela szent ünnepét, amire legutóbb 2003-ban több mint 70 millióan zarándokoltak el!

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 1

Amritsar

A várost 1577-ben Ram Das szikh guru alapította és ezáltal a szikh vallás szent központjává is vált. A város spirituális atmoszférája messze földről híres. A városban szóló vallási zenék és a Guru Granth Sahibnak nevezett szikh szentírás tanításai a legfontosabbak, amiket meg kell élni. Aki ide ellátogat annak kihagyhatatlan az Aranytemplom felkeresése, ugyanis itt őrzik a halhatatlanság nektárját, ami miatt naponta több ezren érkeznek a világ minden tájáról.

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 2

Puri

A kétszázezer lélekszámot is meghaladó város Kelet-Indiában található. Az itt épített Jagannath templom miatt lett az egyik legszentebb hindu város Indiában és a világban egyaránt. A templomba a hindu vallást nem űzők egyáltalán nem juthatnak be azonban a Visnu-hívők egyik legjelentősebb templomáról van szó. Évente több ezren utaznak ide, hogy Jagannath az univerzum istene megáldja őket. Június év végén és július elején érdemes ellátogatni a városba ugyanis ekkor rendezik meg a népszerű hindu ünnepet a Ratha Yatra fesztivált
Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 3

Mahabalipuram

Délkelet-India lekedveltebb spirituális turisztikai központja Mahabalipuram városa, amelynek 7. és 9. századi történelmi templomait, szobrait, és szoborcsoportjait az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé tette. A város hangulata magával ragadó mintha megállt volna az idő és pont ez az, ami miatt évről évre egyre többen keresik fel.

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 4

Rishikes

A Gangesz folyó partján a Himalája lábánál található ez a 60 000-es lakosságú város, amely a zarándokok közkedvelt célpontja főleg azoké, akik a Himalája további szent helyeit (Badrinath, Kedarnath, Yamunotri, Gangotri, Gaumukh) és a Gangeszt is szeretnék felfedezni. A szent folyó itt még kristálytiszta vízéhez magával ragad panoráma is társul, amely felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatók számára. A városban rengeteg templom és ashram is van, amely az indiai és külföldi zarándokok tízezreit vonzza évről évre. A város a jóga fővárosa nevet is kiérdemelte az évek során, hiszen számtalan jógaközpont alakult itt meg. A helyiek szerint Rishikesben jógázni majd a Gangeszben megfürödni olyan, mint maga a megváltás (moksha)

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 5

Varanasi

A világ egyik legrégebbi városa, amely Babilonnal közel egyidős. Nevét az városon keresztül folyó és csatlakozó folyókról a Varuna és az Assi-ról kapta. Rengetegen zarándokolnak azért, hogy napkeltekor megmártózzanak a Gangeszben vagy a halottaikat a folyóban megmosdassák mielőtt a parton kiépített ghátokon elégetik. Maga a város alapvetően koszos és zsúfolt, de a folyó látványa mindezt képes feledtetni, arról nem is beszélve, hogy több ezer szentély várja az ide zarándoklókat.

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 6

Tirupati

Egyértelműen a világ egyik legismertebb zarándokvárosa és kulturális célpontja, évente több millió hívőt vonz magához. Szinte hihetetlen, de többen látogatják meg, mint Rómát vagy akár Mekkát. A legforgalmasabb zarándokhely a világon, de emellett nagyon fontos gazdasági és oktatási központ is India számára. Tirupati hegyeiben található a messze földön híres Tirumala Vankateswara templom, amit naponta 50 – 100 000 zarándok látogat meg. Ha mindenhova nem is juthatunk el a felsorolt városok közül és mindenképp ajánlanunk kellene egy Indiai várost, ahol megtisztulhatsz, akkor az egyértelműen Tirupati lenne!

Indiai szent helyek, ahol megtisztulhatsz 7

forrás

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu