A D különbözik a többi vitamintól, mivel szervezetünk a napfény segítségével is képes előállítani. Több mint 30 különféle testszövettel és ezernyi génnel van kapcsolatban. Számos testfunkció szempontjából nélkülözhetetlen, a csontok erejét, az immunrendszert, az izomerőt, a betegségek megelőzését és a hangulati stabilitást befolyásolja.

Egyes források Magyarországon a D-vitamin hiány gyakoriságát a lakosság 50-70%-ra teszik, ami egy elképesztően magas szám. Az alacsony bevitelt a rossz étrend, a napfény hiánya és / vagy a felszívódási zavarok okozhatják. Fontos megjegyezni, hogy a következő kiegészítők maximális hatékonyságának érdekében ezeket a készítményeket étkezés közben kell bevenni, a megfelelő felszívódás támogatása érdekében.

További érdekesség hogy pár szakember készített egy híres tanulmányt, amit a Hawaii szigeteken élő szörfösökön végeztek, amikor megnézték a D-vitamin szintjüket és bizony találtak alacsony értékeket, pedig ők aztán egész nap a tűző napon sütkéreznek. Részletesebb tesztek után rájöttek a kutatók hogy táplálkozás miatt alakult ki a hiány náluk. Tehát a napfény sokat segít, azonban önmagában kevés hogy a teljes szükségletünket fedezze.

Sajnos rengeteg a piacon a gyenge minőségű étrend kiegészítő, ami szinte semmit nem csinál, ezért alapos kutatás és szakemberek véleménye alapján összeválogattuk a hazánkban fellelhető jó minőségű d vitamin készítményeket:

Top 3 jó minőségű d vitamin készítmény Magyarországon:

1. Swanson Super EPA Omega-3 halolaj, 100 db lágyzselatin kapszulával

A Super EPA halolaj egyedülállóan jó minőségű D vitamin készítmény a Magyar piacon, igaz az ára is borsosnak tűnhet elsőre, de szedése után kétségünk se lesz hatékonysága felől. Szokatlanul nagy mennyiségű EPA, illetve DHA omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Forgalmazó: Biosziget

Hatóanyagok:

DHA (Omega-3): 200mg
EPA (Omega-3): 300mg
Halolaj: 1000mg
Omega-3: 50mg
Természetes tokoferol: 2mg

Ár: 6.250 Ft ( 100 adag )

2. NORSK TRAN Omega 3 Komplex

Ez a Norvég termék rendhagyó a listán, ugyanis a magas D tartalma mellé A és E vitaminokat is tartalmaz, ez a triumvirátus pedig remekül kiegészíti egymás hatását.

Mesterséges színezék, GMO és tartósítószer mentes, nincs benne genetikailag módosított származék ( ami ritka a piacon ) 100%-ban természetes eredetű. Valamint még az előző terméknél is nagyobb mennyiségű EPA, illetve DHA omega-3 zsírsavat tartalmaz. Hogy mi a hátránya? A rendkívül magas ár.

Forgalmazók: Herbatica, Norsk Tran

Hatóanyagok:

Omega 31100 mg
DHA600 mg
EPA400 mg
A250 μg
D20 ng
E6 mg

Ár: 8 710 Ft ( 100 adag )

3. Jó minőségű D vitamin gyerekeknek is: GAL D3 csepp 4000 NE/adag

Ebben a készítményben a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért. A stabilitásról továbbá természetes tokoferolok (E-vitamin) is gondoskodnak.

Remek ár érték arány, borzasztóan olcsó a tartalmához képest. Gyerekeknek is nyugodt szívvel adható, csepp formátuma miatt. Ételbe keverhető. Hátránya hogy jóval jelentéktelenebb mértékben tartalmaz EPA és DHA omega 3 zsírsavakat mint az előző készítmények. ( A gyerekeknek kisebb az EPA és DHA szükségletük, ezért is megfelelő választás, ha nekik szánjuk )

Forgalmazó: Biosziget

Hatóanyag: 1 adag (4 csepp)

D3: 100mcg = 4000NE (4 csepp)

25mcg = 1000NE (1 csepp)

Kolekalciferol

Ár: 2 890 Ft ( 240 adag )

EPA és DHA? Mit jelentenek?

A DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) az omega 3 két olyan altípusa, melyet az emberi szervezet képtelen megfelelően fotoszintetizálni. Ezért is kiemelkedően fontos a külső forrásból származó bevitelük.

A DHA – a szív, az agy és a retina alapvető építőeleme
EPA – a szervezet alapvető építőegysége

A cikket folyamatosan frissíteni fogjuk a legjobb minőségű készítményekkel, ezért érdemes lehet elmentened későbbre.

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu