A méhkenyér a méhek által gyűjtött virágpor, nektár, méz és különböző enzimek keveréke, ami természetes erjedési folyamat révén jön létre.
A méhek az összegyűjtött virágport egy kevés mézzel és enzimekkel keverik össze, és elhelyezik azt a lépekben, ahol a hozzáadott anyagok, mikroorganizmusok, valamint a kaptár hőmérséklete és páratartalma hatására megerjed, és így kiváló probiotikus táplálék válik belőle.
A méhkenyér tápanyag-összetétele:
A méhkenyér nagyon gazdag probiotikumokban, de természetes enzimekben is. Ezenkívül gazdag A-, B-, C-, E- és K-vitaminokban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kalcium, vas, szelén, nátrium, cink, kálium és a foszfor. Ugyanakkor tejsavat és esszenciális aminosavakat tartalmaz, és valódi természetes antibiotikumként hat.
A méhkenyér fogyasztásának jótékony hatásai az egészségre
A méhészeti termékeket intenzíven tanulmányozták az egészségre és a szépségre gyakorolt előnyeik szempontjából. A méhkenyeret, különösen azért, mert probiotikus termék, a szakemberek szerint évente egyszer, vagy akár többször is megismétlődő kúraként kellene felvennünk az étrendünkbe.
Fogyasztása a következő előnyökkel jár:
helyreállítja a bélflórát;
támogatja az immunrendszer működését;
energizáló és élénkítő hatása van, segít a krónikus fáradtság leküzdésében;
támogatja az idegrendszer egészséges működését;
javítja a memóriát, a koncentrációskészséget és a figyelmet;
segít normalizálni az anyagcserét;
segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát;
erős gyulladáscsökkentő hatása van;
segít a vérszegénység kezelésében;
enyhíti a stressz negatív hatásait;
segít fenntartani a jó közérzetet;
segíti a trigliceridek és a rossz koleszterinszint csökkentését a vérben;
segít az emésztési zavarok kezelésében;
segít megőrizni a máj egészségét;
növeli a libidót;
elősegíti a gyerekek egészséges növekedését;
Kúra méhkenyérrel – rendkívül egyszerű követni:
A méhkenyér kúrát legalább másfél hónapig, de nem több mint 3 hónapig ajánlott követni, és az orvos javaslatára évente akár többször is meg lehet ismételni.
A kúra során minden nap egy teáskanál méhkenyeret kell fogyasztani, fél órával reggeli után, ezután pedig meg kell inni egy pohár szobahőmérsékletű vizet.
A méhkenyeret egymagában, vagy mézben is lehet tárolni, száraz, hűvös és sötét helyen, 20 Celsius fok alatt. Ajánlott üveg vagy kerámia edényekben tartani. Hűtőszekrényben is tárolható, de nem 3 Celsius fok alatti hőmérsékleten.