A kávé a legjobb módja a nap indításának. Egyesek forrón szeretik, mások tejszínt adnak hozzá, a többiek pedig egyszerűen csak élvezik a kávét. Az alkohol viszont szintén elég népszerű, azzal a különbséggel, hogy káros hatással van az egészségre.
Ez a kettő a hatásukban is összefügg. Tekintettel arra, hogy az alkohol káros az egészségre, a tudósok egy új módszert fedeztek fel a negatív potenciál kezelésére.
Sajnos az alkoholt a kelleténél többet élvezzük, és ez a szokás a feje tetejére állította a világot. A túlzott alkoholfogyasztás számos betegséghez, többek között májzsugorodáshoz vezet. És íme egy remek hír mind a kávé, mind a pia szerelmeseinek.
Egy Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint az alkohol okozta májkárosodás visszafordítható napi 2 csésze kávéval.
A kávé és az egészséges máj közötti kapcsolat
A fent említett tanulmány szerint, amely 10 kisebb, több mint 430 000 résztvevővel végzett vizsgálat eredményeit vonta be, napi 2 csésze kávé jelentős, 44%-os csökkenést okozhat a májzsugor kockázatában.
Ez több mint elképesztő azok számára, akik igazán szeretik a kávéjukat. A májzsugor évente több millió ember halálát okozza.
Általában a túlzott alkoholfogyasztás okozza, amelyet más tényezők követnek, mint például:
Zsírmáj (gyakran társul cukorbetegséggel és elhízással).
Immunitással kapcsolatos problémák
Hepatitisz
A májzsugor különösen veszélyes állapotnak számít, mert gyakran halálos kimenetelű. Ráadásul még mindig nincs rá gyógymód.
Dr. Oliver Kennedy, a Southamptoni Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint azonban a kávé alapvető szerepet játszik a májzsugor elleni megelőzésben.
Mindenhol lehet kapni, olcsó, és a legtöbb embernek nem okoz gondot az ivása. Milyen szép módja a cirrózis megelőzésének/kezelésének, nem igaz?
A cirrózis és a kávétanulmány
A tudóscsoport 2000 cirrózissal diagnosztizált betegnél vizsgálta a kávé hatását. A résztvevőket csoportokra osztották, és mindegyik csoport más-más eredményeket mutatott:
Egy csésze kávé 22%-kal csökkenti a cirrózis kockázatát.
két csésze kávé 43%-kal csökkenti a kockázatot
Napi három csésze kávé 57%-kal alacsonyabb cirrózis kockázatot biztosít
Végül pedig napi 4 csésze kávé fogyasztásával 65%-kal csökkenthető a cirrózis kockázata.
Az eredményeket azokkal az emberekkel hasonlították össze, akik nem szeretik a kávét.
Bár a “kávéterápia” nagyszerű eredményeket ad, mégis van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie, például:
A kávébabok eredete
A főzési technika
Életmódbeli szokások
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a szűrt kávé nagyobb erővel bír, mint a főtt kávé, amikor a cirrózis kezeléséről vagy megelőzéséről van szó. Ez azonban biztos, hogy további vizsgálatokat és klinikai kísérleteket igényel.
Másrészt ez remek hír mind a kávé, mind a pia szerelmeseinek, nem igaz?
Az eredményeket az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című folyóiratban tették közzé január 25-én.
Egy külön elemzés a közelmúltban figyelmeztetett a kávézókban és gyorsétteremláncokban kapható népszerű italokban, például a tejeskávékban, kávékban és forró csokoládékban található cukormennyiségre. A szerzők felfedezték, hogy ezeknek az italoknak egyharmada magasabb cukortartalommal rendelkezett, mint az ismert üdítőitalok.