A kávé a legjobb módja a nap indításának. Egyesek forrón szeretik, mások tejszínt adnak hozzá, a többiek pedig egyszerűen csak élvezik a kávét. Az alkohol viszont szintén elég népszerű, azzal a különbséggel, hogy káros hatással van az egészségre.

Ez a kettő a hatásukban is összefügg. Tekintettel arra, hogy az alkohol káros az egészségre, a tudósok egy új módszert fedeztek fel a negatív potenciál kezelésére.

Sajnos az alkoholt a kelleténél többet élvezzük, és ez a szokás a feje tetejére állította a világot. A túlzott alkoholfogyasztás számos betegséghez, többek között májzsugorodáshoz vezet. És íme egy remek hír mind a kávé, mind a pia szerelmeseinek.

Egy Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint az alkohol okozta májkárosodás visszafordítható napi 2 csésze kávéval.
A kávé és az egészséges máj közötti kapcsolat

A fent említett tanulmány szerint, amely 10 kisebb, több mint 430 000 résztvevővel végzett vizsgálat eredményeit vonta be, napi 2 csésze kávé jelentős, 44%-os csökkenést okozhat a májzsugor kockázatában.

Ez több mint elképesztő azok számára, akik igazán szeretik a kávéjukat. A májzsugor évente több millió ember halálát okozza.

Általában a túlzott alkoholfogyasztás okozza, amelyet más tényezők követnek, mint például:

Zsírmáj (gyakran társul cukorbetegséggel és elhízással).
Immunitással kapcsolatos problémák
Hepatitisz

A májzsugor különösen veszélyes állapotnak számít, mert gyakran halálos kimenetelű. Ráadásul még mindig nincs rá gyógymód.

Dr. Oliver Kennedy, a Southamptoni Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint azonban a kávé alapvető szerepet játszik a májzsugor elleni megelőzésben.

Mindenhol lehet kapni, olcsó, és a legtöbb embernek nem okoz gondot az ivása. Milyen szép módja a cirrózis megelőzésének/kezelésének, nem igaz?

A cirrózis és a kávétanulmány

A tudóscsoport 2000 cirrózissal diagnosztizált betegnél vizsgálta a kávé hatását. A résztvevőket csoportokra osztották, és mindegyik csoport más-más eredményeket mutatott:

Egy csésze kávé 22%-kal csökkenti a cirrózis kockázatát.
két csésze kávé 43%-kal csökkenti a kockázatot
Napi három csésze kávé 57%-kal alacsonyabb cirrózis kockázatot biztosít
Végül pedig napi 4 csésze kávé fogyasztásával 65%-kal csökkenthető a cirrózis kockázata.

Az eredményeket azokkal az emberekkel hasonlították össze, akik nem szeretik a kávét.

Bár a “kávéterápia” nagyszerű eredményeket ad, mégis van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie, például:

A kávébabok eredete
A főzési technika
Életmódbeli szokások

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a szűrt kávé nagyobb erővel bír, mint a főtt kávé, amikor a cirrózis kezeléséről vagy megelőzéséről van szó. Ez azonban biztos, hogy további vizsgálatokat és klinikai kísérleteket igényel.

Másrészt ez remek hír mind a kávé, mind a pia szerelmeseinek, nem igaz?

Az eredményeket az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című folyóiratban tették közzé január 25-én.

Egy külön elemzés a közelmúltban figyelmeztetett a kávézókban és gyorsétteremláncokban kapható népszerű italokban, például a tejeskávékban, kávékban és forró csokoládékban található cukormennyiségre. A szerzők felfedezték, hogy ezeknek az italoknak egyharmada magasabb cukortartalommal rendelkezett, mint az ismert üdítőitalok.

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu