Mindannyian tudjuk, hogy a forró nyári napokon a legkedveltebb gyümölcs, és mindannyian szeretjük az ízét. De tudtad, hogy a görögdinnye rengeteg jótékony hatással bír?
A sportolók számára nagyon előnyös, mivel a görögdinnyében található L-citrullin, egy aminosav képes arra, hogy az intenzív edzések után rövidebb ideig regenerálja az izmokat.
A spanyolországi Cartagenai Egyetem tudósai szerint az érzékeny izmok és izomfájdalmak esetén a legjobb megoldás a friss görögdinnye vagy a friss görögdinnye leve.
Megállapították, hogy a görögdinnyében található “L-citrullin” felgyorsítja a felesleges tejsav távozását az izmokból.
Bizonyára egy kemény edzés befejezése után észrevetted már, hogy az izmok feszülnek és viszketnek, ami a tejsav miatt jelentkezik. Egy tanulmány bebizonyította a görögdinnye jótékony hatását azoknál az embereknél, akik intenzív edzés előtt görögdinnyelevet fogyasztanak.
A görögdinnye minden más gyümölcsnél több L-citrullint tartalmaz:
Emellett a görögdinnye tele van magnéziummal és A-, B6- és C-vitaminnal, amelyek javítják a vesék működését, a szív- és érrendszer egészségét, és szabályozzák a magas vérnyomást.
A görögdinnyemag kiváló gyógymód a vesekövekre
Most már ismeri a görögdinnye számos egészségügyi előnyét. De a másik dolog, amit nem tudtál, hogy a görögdinnyemagoknak is számos előnye van.
A kínai népi gyógyászatban évszázadokon keresztül a görögdinnyemagot vesekövek kezelésére használták. Magnéziumot és káliumot tartalmaznak, amelyekről köztudott, hogy nagyon hatékonyak ennek a betegségnek a kezelésében.
Kezdetben törjön össze és őröljön meg 4 evőkanál friss görögdinnyemagot. Ezután forraljuk fel őket 2 liter vízben 15 percig.
A görögdinnye alacsony kalóriatartalmú, és rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Egészségünk javítása érdekében nyáron rendszeresen fogyasszuk.
A görögdinnye táplálkozási adatai
A görögdinnye nagy mennyiségű vize és alacsony kalóriatartalma miatt tökéletes testtisztítónak számít. Emellett béta-karotint, rezet, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamint, almasavat, kalciumot, jódot, salétromsavat, káliumot, fehérjét, cellulózt, cukrot, cinket, folsavat, foszfort, rostokat, citromsavat, likopint és magnéziumot tartalmaz.
A görögdinnye megelőzheti a krónikus gyulladást és számos szívbetegséget, mivel gazdag C-vitaminban és béta-karotinban. Emellett enyhítheti a stresszt és a feszültséget, és javíthatja a szellemi képességeket nagy mennyiségű B6-vitaminjának köszönhetően.
A görögdinnye nagyon pozitív hatással van a szervezetre, ha pattanások, vérszegénység, érelmeszesedés , artritisz, asztma, epehólyag- és vesekő, hörghurut, fejfájás, csökkent immunitás, megemelkedett hőmérséklet, magas koleszterinszint, hólyag- és húgycsőproblémák, rovarcsípések, bőrgyulladások, túlsúly és cellulitisz esetén.
A görögdinnye vízhajtóként is használható. A görögdinnye pozitívan hat, ha égési sérüléseink vagy bizonyos bőrbetegségeink vannak. Készítsünk görögdinnyelevet, és tegyük az égési sérülésekre.
A görögdinnye javítja a vér PH-értékét, és megtisztítja az ereket a zsírlerakódásoktól is.
A cukorbetegeknek és azoknak, akiknek trigliceridproblémáik vannak, érdemes nyomon követniük az elfogyasztott görögdinnye mennyiségét.
A görögdinnye fogyasztásának legjobb módja
A görögdinnye fogyasztásának legjobb módja, amikor hideg. Ahhoz, hogy csodálatos gyógyító tulajdonságokat érezzen, kombinálja a görögdinnye levét más gyümölcsök levével. A görögdinnyét finom desszertekhez is használhatja.
Javasoljuk, hogy a forró nyári napokon is fogyasszon görögdinnyét, mert képes visszaadni az elvesztett ásványi anyagokat és folyadékot. Ezenkívül méregteleníti a szervezetét, és számos betegséget megelőz.