Kevesen tudják, de a kertekben használt műtrágyákat és vegyszereket a legáltalánosabb termékekkel, például sóval, cukorral, fokhagymával, kefirrel és mustárral is lehet helyettesíteni.

Só, cukor, fokhagyma, mustár és kefir – cseréld le a kemikáliákat a kertedben

A paradicsom megjelenő betegség első jelei láttán, amelyek mind a növények levelein, mind a termésen tapasztalhatóak, általában káliumot és foszfort használnak. Ennél azonban van egy egyszerűbb módszer: 1 liter vizet keverjünk 100 g konyhasót, és locsoljuk meg a növényeket ezzel az oldattal.

Egy ilyen művelet után a levelek megsárgulnak és lehullanak, a növények növekedése leáll, és minden erő a gyümölcs érése köré koncentrálódik.

Ugyanebben az esetben a növények esetében alkalmazhatunk friss fokhagyma infúzióval való permetezést is az alábbi recept szerint: keverjünk bele 50 g fokhagymát egy vödör vízbe, vagy készítsünk 1 liternyi fermentált kefir oldatot egy vödör vízzel elkeverve.

Nem fejlődik a céklánk? Ebben az esetben is a só jelenti a segítséget. Oldjunk fel 30-50 g sót egy vödör vízben, és szórjuk meg a növényeket a kapott oldattal.

Igaz, ezt a kezelést nyár elején kell elvégezni, miután a növényeknél kifejlettek már a levelek.

A sóoldatot ne közvetlenül a gyökerekre öntsük, hanem a gyökerektől 10 cm-re kialakított árkokba.

A káposzta kártevőivel is felvehetjük a harcot a cukorsziruppal. Az elkészített szirupot öntsük tányérokba, majd helyezzük a káposztasorok között elhelyezett oszlopokra, amelyek minél magasabbak legyenek. Hintsünk egy kevés porélesztőt minden tálba. Az erjedés következtében megjelenő jellegzetes illat, odacsábítja a kártevőket. A csaliból „harapva” a káposzta kártevői egyszerűen a tányérra tapadnak.

Esős időszakokban a kerteket meztelen csigák támadják meg. Megrágják az eper levelét és a gyümölcsökét is. Általában, a meztelen csigák este, éjjel vagy kora reggel támadják meg a növényeket, napközben pedig valahol az árnyékban pihennek: deszka alatt, vagy vastag fűben. A csigák gyülekezési helyeit mustárporral kell megszórni.

filantropikum

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új házi praktikákkal foglalkozó pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu