Kevesen tudják, de a kertekben használt műtrágyákat és vegyszereket a legáltalánosabb termékekkel, például sóval, cukorral, fokhagymával, kefirrel és mustárral is lehet helyettesíteni.

Só, cukor, fokhagyma, mustár és kefir – cseréld le a kemikáliákat a kertedben

A paradicsom megjelenő betegség első jelei láttán, amelyek mind a növények levelein, mind a termésen tapasztalhatóak, általában káliumot és foszfort használnak. Ennél azonban van egy egyszerűbb módszer: 1 liter vizet keverjünk 100 g konyhasót, és locsoljuk meg a növényeket ezzel az oldattal.

Egy ilyen művelet után a levelek megsárgulnak és lehullanak, a növények növekedése leáll, és minden erő a gyümölcs érése köré koncentrálódik.

Ugyanebben az esetben a növények esetében alkalmazhatunk friss fokhagyma infúzióval való permetezést is az alábbi recept szerint: keverjünk bele 50 g fokhagymát egy vödör vízbe, vagy készítsünk 1 liternyi fermentált kefir oldatot egy vödör vízzel elkeverve.

Nem fejlődik a céklánk? Ebben az esetben is a só jelenti a segítséget. Oldjunk fel 30-50 g sót egy vödör vízben, és szórjuk meg a növényeket a kapott oldattal.

Igaz, ezt a kezelést nyár elején kell elvégezni, miután a növényeknél kifejlettek már a levelek.

A sóoldatot ne közvetlenül a gyökerekre öntsük, hanem a gyökerektől 10 cm-re kialakított árkokba.

A káposzta kártevőivel is felvehetjük a harcot a cukorsziruppal. Az elkészített szirupot öntsük tányérokba, majd helyezzük a káposztasorok között elhelyezett oszlopokra, amelyek minél magasabbak legyenek. Hintsünk egy kevés porélesztőt minden tálba. Az erjedés következtében megjelenő jellegzetes illat, odacsábítja a kártevőket. A csaliból „harapva” a káposzta kártevői egyszerűen a tányérra tapadnak.

Esős időszakokban a kerteket meztelen csigák támadják meg. Megrágják az eper levelét és a gyümölcsökét is. Általában, a meztelen csigák este, éjjel vagy kora reggel támadják meg a növényeket, napközben pedig valahol az árnyékban pihennek: deszka alatt, vagy vastag fűben. A csigák gyülekezési helyeit mustárporral kell megszórni.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu