Volt már, hogy a barátaid megjegyezték, hogy a jelenlegi párod mennyire hasonlít valamelyik felmenődre? A szakértőknek erre a jelenségre is meg van a válaszuk.

A szüleink megtanítanak járni, beszélni, hogy hogyan kell viselkedni. De nem csak ezeket vesszük át tőlük, hanem a személyiségjegyeket is.

Ezek a beépült minták fognak biztonságérzetet nyújtani számunkra. Így vagy mi vagy a párunk fog a szüleink valamelyikére hasonlítani. Akár tudatos, akár tudat alatt történik ez a párválasztás, az mindenképp megfigyelhető, hogy az idő múlásával nem csak külsőre, de egyre inkább belsőre is. Például teljesen különböző személyiség vagy édesanyáddal, de olyan társat választasz, aki édesapádra hasonlít, és egyre inkább hasonlóan kezdesz el viselkedni, mint édesanyád. Ugyanazok az érzelmi reakciók indulnak el benned a hasonló párválasztás miatt.

A szüleinkkel való kapcsolatunk minden esetben befolyásolja, hogy kit is választunk magunk mellé. Vagy hasonlót választunk, vagy rossz emlékek miatt éppen az ellenkezőjét választjuk társunknak. Ennek az az oka, hogy a gyerekkorunk nagy befolyással van a felnőttkori életünkre, akár pozitív, akár negatív formában, de a szüleink minden esetben példaként vannak jelen.

Édesanyánk a női szerep, édesapánk a férfi szerep megtestesítője, az ő viselkedésük, személyiségük alakítja ki bennünk a nemek közötti különbségeket, mintákat. Ösztönösen választunk így, mivel ezáltal visszakaphatjuk a gyermekkorunkban érzett biztonságot, az otthon melegét. A szülők iskolázottsága is befolyásoló szerepű, nagy valószínűséggel hasonlóan képzett embert választunk társul, így növelve a belső biztonságérzetet.

Amikor a szüleink negatív példával jártak elől, akkor az ellenkezőjüket keressük. Nem akarjuk újra átélni a gyermekkor rossz emlékeit, olyan társra vágyunk, akikben kicsit sincs meg a szülők viselkedésmintája, kevésbé kell attól félnünk, hogy újra olyan életünk legyen. Ehhez szükséges a tudatosság, de sajnos nem mindenkinek sikerül. Tudat alatt az marad meg benne, hogy akkor „normális” a férfi, ha iszik, és nőként alárendeli magát a helyzetnek :(.
Forrás: Bien

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu