Függetlenül attól, hogy milyen húst választottunk elkészítés céljából, legyen szó csirkecombról vagy marhahús steakről, mindenképpen azt szeretnénk, ha a fogásunk lágy és ízletes lenne.

A steak elkészítésének módja viszonylag elég érzékeny téma, a világ nagy séfjei között is megoszlanak a vélemények. Az összes olyan trükk közül, amelyet valószínűleg már ismerünk, ma az egyik legegyszerűbbet, de ugyanakkor a leghatékonyabbat fogjuk egy kicsit körbejárni. Ehhez csak a közönséges szódabikarbónára lesz szükségünk, amit egyfajta pác elkészítéséhez használhatunk fel. A hús szódabikarbóna és víz oldatában történő áztatása növeli a pH-értéket a hús felületén, ami aztán így omlóssá válik, ha a serpenyőbe helyezzük.

A Cooksillustrated.com egy kísérletet is végzett, mely megválaszolja azt a kérdést, amit valószínűleg mindannyian feltettünk magunknak, a cikk első sorait olvasva: „Meddig hagyjuk a húst pácolni?”. Nos, a kísérletezők azt tapasztalták, hogy nincs különbség a 20 percig szódabikarbónás vízben marinált, valamint a 45 percig pácolt húsok között. A hús felületén fellépő savas reakció nagyon gyorsan megy végbe, így nem kell sok ideig hagyni a húst a páclében.

Ehhez a módszerhez nagy edényre lesz szükségünk, amibe vizet, egy teáskanál szódabikarbónát, és egy csepp sót teszünk. Tegyük bele a húst és hagyjuk pácolni 20 percig a hűtőszekrényben. Ezt követően ízlés szerint folytathatjuk a húsunk ízesítését.

Bármilyen hús esetén alkalmazhatjuk ezt a szódabikarbónás pácot, a hal kivételével, attól függetlenül, hogy azután főzzük, süssük vagy éppen grillezzük a húst. Ennél is érdekesebb, hogy a szódabikarbóna íze egyáltalán nem lesz érezhető, mert „elfedi” a többi fűszer aromája, amit a hús fűszerezéséhez használunk.

A szódabikarbóna alkalmazásának másik módja az, hogy közvetlenül a húsra szórjuk és 3-5 órán át a hűtőszekrényben, fedett edényben tároljuk.

Ezután a húst a sütés-főzés előtt alaposan le kell mosni, ellentétben az első módszerrel. A két módszer ugyan különböző, de ugyanolyan hatékony mindkettő. Hogy melyiket választjuk, csak a rendelkezésünkre álló időtől függ, mert nyilvánvaló, hogy a második módszer hosszabb előkészítési időt igényel a tényleges sütés-főzés előtt.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu