A depresszió első tünetei gyakran nem feltűnőek, ezért az emberek nem fordítanak rájuk különösebb figyelmet, ezért nem könnyű diagnosztizálni a depressziót.

Íme a leggyakoribb depressziós tünetek:

1. Szomorúság, rosszkedv (egész nap, szinte minden nap), vagy “rosszkedv” és zsörtölődés;

2. Szorongás, idegesség, hirtelen támadt szorongás és szomorúság, szorongás, félelem a jövőtől (egzisztenciális félelem) vagy bizonytalan félelemérzet, elidegenedés és távollét, nem szívesen van társaságban;

3. Csökkent energia és az energiaszint napi ingadozása (ezeknek a személyeknek gyakran több energiájuk van este;

4. Gyenge koncentráció és memória, szétszórtan, zavartság, határozatlanság;

5. Álmatlanság (elalvási nehézségek, éjszakai felébredés, kora reggeli ébredés, legalább 2 órával a szokásos időpont előtt, ami után a személy már nem tud elaludni).

A teljes alvás csökkenése miatt sokan próbálnak napközben aludni. ezek az emberek gyakran rosszul érzik magukat reggel, közvetlenül ébredés után; rosszkedvűek, nem tudnak felkelni az ágyból és tapasztalják:

6. Rossz gondolatok és túlzott bűntudat. a múltbeli vagy jelenlegi problémákkal vannak elfoglalva (rögeszmés gondolatok), megkérdőjelezik a múltbeli viselkedésüket másokkal szemben, és túlzottan hibáztatják magukat mások elhanyagolásáért, valamint minden rossz dologért, ami az életben történt velük.

Gyakran gyűlöletet éreznek és undorodnak önmaguktól;

7. A veszteség érzése (kudarc, hírnév és pénz elvesztése, elárult szerelem vagy egy szeretett személy halála és hasonlók), ami kisebbrendűségi érzéshez, az önbecsülés és az önbizalom elvesztéséhez vezet, amihez az elhagyatottságtól és a személy elvesztésétől való félelem társul.

Megjegyzés: Normális veszteségérzés, amelyet szomorúság követ, ha egy közeli személyt, pénzt, hírnevet, egészséget stb. veszítünk el.

A depresszióban jelentkező veszteségérzéssel ellentétben a normális gyász nem jár együtt öngyilkossági gondolatokkal vagy a mély reménytelenség és értéktelenség érzésével, szomorúsággal, és ez rövidebb-hosszabb idő után fokozatosan megszűnik.

Például egy közeli ember halála után általában körülbelül egy évbe telik, mire valaki visszazökken a pszichofizikai egyensúlyába, és képes lesz újra viszonylag normális életet élni. ha tehát a gyász és a gyász különböző módon kiterjed és bonyolódik, ebben az esetben ez depresszióra utalhat.

8. Közömbösség, érdeklődésvesztés, minden vagy szinte minden tevékenység élvezetének nehézsége, képtelenség nevetni és elégedettséget elérni az élet különböző területein, a nemi vágy csökkenése.

9. Reménytelenség és tehetetlenség érzése, időszakos bódultsági állapot, egy helyben topogás, energiahiány, halk (néha szinte suttogva) beszéd, gyakori és heves hangulatingadozás, fájdalmas magányérzet, még szerettei társaságában is.

10.Rossz étvágy vagy túlzott evés,

11. Állandó fáradtságérzet és gyors izomfáradtság, gyengeség és a munkára vagy tevékenységre való alkalmatlanság érzése.

12. Letargia, szinte minden kötelezettség nehéznek tűnik, pesszimizmus mindenben, ami a jövővel kapcsolatos, levertség, aggodalom jelentéktelen dolgok miatt, túlérzékenység, sírás, sóhajtozás

13. Gondolatok arról, hogy mennyire értéktelen az élet, a halálról és az öngyilkosságról. ezek a gondolatok a depressziósok kb. 60%-ánál fordulnak elő (gyakran gondolnak a halál utáni találkozásra szeretteikkel, vagy a családjuk reakcióira a halálukkal kapcsolatban és hasonlókra).

14. Egyesek az álmatlanság helyett túlzottan sokat alszanak (12 óránként, vagy annál többet alszanak naponta).

Ezek a tünetek különböző kombinációkban jelentkeznek. a tünetek esetleg csak akkor utalhatnak depresszióra, ha több mint két hétig tartanak.

Néhányan észreveszik magukon ezeket a változásokat, de általában kezdetben tagadják, és csak egy idő után ismerik fel őket. sokan elhanyagolják a tüneteiket, vagy bizonyos traumatikus eseményekhez kötik az életükben. Néha a depresszió bármilyen fizikai zavar mögött megbújhat.

Valójában egyesek tagadják pszichés tüneteiket, és csak a fizikai tünetekre panaszkodnak, amelyek leggyakrabban a központi idegrendszert, vagy a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és mozgásszervi rendszerüket érintik.

E tünetek közé tartozik a letargia, a gyakori fejfájás, a megnövekedett pulzusszám, a szívdobogás és a szívverés kihagyása, a szájszárazság, az émelygés, a hasmenés, a gyomorfájdalom és a hasgörcsök, a székrekedés, a hátfájás, a mellkasi nyomás- vagy nehézségi érzés, a remegés és a zsibbadás a test egyes részein, leggyakrabban a karokban és a lábakban.

A depressziós egyének más, aluldiagnosztizált fizikai egészségügyi problémákra is panaszkodhatnak. Általában ezeknek az egészségügyi problémáknak az okát nem lehet meghatározni. A nők gyakran tapasztalnak rendszertelen menstruációs ciklusokat.

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu