A só bizonyos szinten egészséges, és ízletesebbé teszi az ételeinket, de ne feledkezz meg arról, hogy, ha túlzásba viszed a sófogyasztást, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek.

1. Veseproblémák kialakulása

A magas nátriumtartalmú étrend növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. A só növeli a vizeletben lévő kalciummennyiséget, ez pedig előbb-utóbb vesekő kialakulásához vezet. Minél több sót fogyasztasz, a test annál több vizet tart vissza, hogy megpróbálja hígítani a nátriumot.

A magas nátriumtartalmú étrend esetén azonban a vesék kevesebb vizet ürítenek, ezért a vérnyomás magas lesz. A vérnyomás emelkedik, hogy csökkenteni tudja a szervezet a sótartalmat, ezáltal pedig nagy nyomás nehezedik a vesékhez vezető artériákra, így könnyen veseelégtelenség alakulhat ki.

2. Magas vérnyomás kialakulása

Mint már említettük, azoknál a személyeknél, akik sok sót fogyasztanak, könnyen kialakulhatnak vérnyomás problémák, esetükben sokkal nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Mindez azért van, mert a só miatt visszatartja a vizet a szervezet, és megnehezíti a szív munkáját, nagy nyomást gyakorolva a szervekre, ami szívbetegséghez, szélütéshez, demenciához, szív- és érrendszeri betegségekhez és más súlyos problémákhoz vezethet.

3. Puffadást okoz

Aki túl sok sót fogyaszt, annak a szervezete jobban visszatartja a vizet. Sokan azt gondolják, hogy bizonyos élelmiszerek miatt puffadnak, az igazság azonban az, hogy a vízvisszatartás következtében is könnyen puffadás alakul ki. Láb- és kézduzzadás, úgynevezett ödéma is kialakulhat a túlzott sóbevitel következtében. A rendszeres és túlzott sófogyasztás miatt tartja vissza a szervezet a vizet, ami könnyen állandó puffadáshoz, hasi diszkomfortérzéshez vezet.

4. Lelassult gondolkodás

A Neurobiology of Aging-ben 2011-ben megjelent egy tanulmány mely szerint a nagy mennyiségű sóbevitel és a mozgásszegény életmód következtében sokkal erőteljesebb az idős személyeknél a kognitív hanyatlás. A túlzott sóbevitel gyulladást okozhat a szervezetben, ez pedig a gondolkodásra is hatással van. Ezenkívül, akik túl sok sót fogyasztanak, nem isznak elegendő vizet, és a kiszáradás is agykárosodást okozhat.

5. Osteoporosis kialakulása

Minél több sós élelmiszert eszünk, annál több kalciumot veszít a szervezet. Ha nincs elegendő kalcium a vérben, akkor a csontokból kezdi kivonni a szervezet, éppen ezért könnyen csontritkulás alakulhat ki.

A sófogyasztás korlátozása:

– csökkenteni kell, vagy kerülni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ezekből az élelmiszerekből hiányoznak a minőségi tápanyagok, és helyette igen sok sót tartalmaznak

– étrendünk legyen káliumban gazdag. A kálium némiképp ellensúlyozhatja a felesleges sóbevitelt, és csökkenti a vérnyomást. Együnk rendszeresen banánt, édesburgonyát, spenótot, avokádót és paradicsomot.

filantropikum

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu