Májunk az eslődleges detoxikáló testrészünk, ami időről időre elveszítheti hatékonyságát a táplálkozástól, mozgásunktól, a környezetszennyezéstől függően. Ha a máj tele lesz méreggel, a salakanyag a szövetekben tárolódik, ezzel gyengítve egészségünket. meg kell a májat tisztítani egy kúrával, ez újra elindítja a test egészséges méregtelenítő működését.
Amikor regenerálni akarjuk a májunkat, olyan élelmiszereket kell ennünk, amelyeket könnyű emészteni. Ne terheljük azzal testünket, hogy energiáit az emésztésre kelljen fordítania! Mindamellett vigyük be a szükséges tápanyagokat, elektrolitokat és antioxidánsokat. A levek ivása a legjobb módja a méregtelenítésnek, mely serkenti a szervezet regenerálódási folyamatát.
Íme egy nagyon hatékony lé, amit ihatunk a méregtelenítés idején:
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa, pucolva
- 1 cékla, pucolva
- 2 alma, felszeletelve
- 6 levélnyi kelkáposzta
- 1 cm-es gyömbér
- ½ citrom féj nélkül
Helyezzünk mindent egy turmixgépbe, öntsünk rá 1-2 pohár vizet. Keverjük el.
Jéggel igyuk, hogy jó hideg legyen! Lefedve hűtőben tárolhatjuk.
Cékla és répa
A cékla és a répa hatalmas mennyiségű növényi festékanyagot és béta-karotint tartalmaz. Ezekkel erősíthetjük és javíthatjuk a máj funkcióját.
Alma
A magas pektin tartalmú alma olyan anyagokat tartalmaz, melyek fontosak testünk kitakarításához és a méreganyagoknak az emésztőrendszerből való eltávolításához. Könnyebbé teszi a máj számára a toxikus túlterhelés kezelését a méregtelenítés ideje alatt.
Kelkáposzta
A legjobb védői a májnak a zöld levelű zöldségek, mint a kelkáposzta. Nyersen, főzve vagy lé formájában is ehetjük. Rendkívül magas a klorofill tartalma, melynek segítségével a méreganyagokat képesek kiszedni a vérből. Semlegesítik a toxikus fémeket, kémiai anyagokat.
Gyömbér
Nagyon jó, puffadás, gázok, szorulás és más emésztési problémák esetén. A bélrendszert óvó hatásai miatt az orvosok jónak találták stressz eredetű fekélyek kezelésében is.
Citrom
A citrom, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, ami segít a testnek vízben kiürülő anyaggá átalakítani a mérgeket. A frissen csavart citrom- vagy limelé reggelente szintén üdvös a májnak.