Az alábbiakban olyan tünetekről szeretnénk tájékoztatást nyújtani, amelyek komoly egészségügyi problémákra utalhatnak.

1. Nyelv fognyomokkal

Az ilyen nyomokkal rendelkező nyelv, amelyben a nyelv széle egy pite kéregnek tűnik, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyelv nagyobb méretű lett az alsó állkapocsnál. Ha nem szenvedtünk maxilláris traumát, ezt az állapotot általában duzzanat okozza. A duzzanat számos okból bekövetkezhet, melynek egyik oka a dehidratáció lehet.

Ha azonban más tüneteink is vannak, például fájdalom, görcsök, hajhullás, alacsony vérnyomás és véraláfutás, ez a pajzsmirigy-rendellenesség jele lehet.

2. Fekete vonalak a körmökön

A köröm gyakran sokat mondhat az egészségünkről. Néhány embernek természetesen nagyon vastag vagy vékony körme van, de ha bármilyen változást észlelünk a szerkezetükben vagy a színükben, akkor forduljunk szakemberhez. A sötét függőleges vonalak vagy csak egy sötét vonal jelenléte a melanoma jele lehet. Ha nem emlékszünk arra, hogy valahol megsérült volna a körmünk, vagy ha nincs más nyilvánvaló magyarázata arra, hogy miért vérzik, vagy nem tudjuk, mi okozta a sötét vonalat, egy szakembernek mindenképpen ellenőriznie kell.

3. A bőr sötétedése és megvastagodása

Ha barna vagy sárga foltot észlelünk a bőrünkön, mely kissé megduzzad és bársonyszerűnek tűnik, a hónalj vagy a nyak tájékán, ne hagyjuk figyelmen kívül. Ez az inzulinrezisztencia jele lehet, és ezt mindenképpen ellenőriznünk kell. Olyan állapotra utalhat, amikor a test nem úgy reagál az inzulinra, ahogy kell, melynek következtében 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

4. Pattanások az áll vonalán

A bőr alatt sok kicsi mirigyünk van, amelyek természetes olajokat állítanak elő, hogy a bőrünk jó állapotban legyen, és ezek az olajok a pórusokon keresztül mozognak felfelé. Amikor ezek a mirigyek valamilyen oknál fogva több olajat termelnek, mint amennyire a bőrünknek szüksége lenne, a pórusok eltömődnek. A nők számára a pattanások megjelenése az állkapocs mentén a hormonális egyensúlyhiány jele lehet – ha túl sok férfihormon termelődik, a tesztoszteron stimulálja ezeket a mirigyeket.

5. Vékony szemöldök

Az öregedés során tapasztalható a természetes hajhullás, de a szemöldök elvékonyodása a pajzsmirigy alulműködésének a jele lehet. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor túl sok vagy nem elegendő a hormontermelés, és mindkét állapot hajhullást okoz. A hajszálainkat folyamatosan elveszítjük, ez egy természetes folyamat, de mindig új nő helyette. Ha a hormontermelés kiegyensúlyozatlan, akkor ez befolyásolja az új haj kifejlődését a gyökérzetben, és így a kihullott haj már nem pótlódik.

6. Pattanás, ami nem gyógyul

Mindannyiunknak vannak időnként pattanásai. Néhányan közülünk szerencsésebbek, mint mások, de általában a pattanásokat az eltömődött pórusok okozzák. Ha azonban van egy olyan pattanásunk, amely hetekig nem múlik el, és könnyen vérezni kezd, akkor ellenőrizni kell, mivel ez a bazálsejtes karcinóma jele lehet. Bár félelmetesnek tűnik, ez a fajta bőrrák a legkevésbé kockázatos: nagyon lassan növekszik, és viszonylag gyorsan kezelhető, különösen, ha korán diagnosztizálják.

7. A szokatlan szőrnövekedése a hölgyek esetében

Ha a szőrzet hirtelen nőni kezd az ajkak felett, az áll körül vagy a köldök alatt, az a policisztás petefészek-szindróma (PCOS) tünete lehet, amikor a petefészkek hormonális egyensúlyhiány miatt megnövekszenek. De ne feledjük, hogy a genetika is oka lehet, ezért először ellenőrizzük a családi fotókat.

8. Ujjfájdalom

A vastag és érzékeny ujjak a tüdő-, vese- vagy mellrák jelei lehetnek. A daganatok a kialakulás során néhány olyan jelet juttatnak a véráramba, amelyek fájdalmat okozhatnak az ujjakban. Ha duzzanatot érzünk az ujjainkban, azonnal forduljunk szakemberhez.

9. A bőr és a szemfehérje sárgulása

Májproblémák esetén a sárga bőrszín vagy a szemfehérje besárgulása gyakori tünet. A szemek azért sárgulnak be, mert a vérben felhalmozódik egy bilirubin nevű anyag. Ebben az esetben feltétlenül meg kell látogatnunk az orvost, mivel a korai diagnózis megakadályozhatja a súlyos egészségügyi szövődményeket.

10. Fekete karikák a szem alatt

A szem alatti fekete karikák általában az életmódbeli problémák következményei. Ha nem alszunk eleget, ha rosszul táplálkozunk vagy egészségtelen életmódot folytatunk, akkor a szem körüli zsírszövet megváltozik és a bőrünk elvékonyodik. Bár ezek a sötét foltok általában nem igényelnek orvosi ellátást, ez egy üzenet lehet számunkra, hogy jobban kellene vigyáznunk magunkra.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu