Most kell tenni valamit a penész ellen: ha már megjelent, ne halogassuk a beavatkozást! Két választásunk van: vagy megszüntetjük a penész végső okát (ez rengeteg pénzbe kerülhet, mivel többnyire a szellőzéssel, szigeteléssel, hőhidakkal függ össze), vagy pedig addig is hatékony “tüneti” megoldást alkalmazunk…

1. Teafaolaj:
Egy kiskanál teafaolajat öntünk két deci vízhez, ezután összerázzuk. Tetszés szerint befújhatjuk vagy áttörölhetjük vele a falat, de lényeg, hogy hagyjuk megszáradni. Ha a fürdőszobában a sarkok penészednek, csepegtessünk rá tömény teafaolajat, és gumikesztyűben kenjük szét a penészes felületen. Nem szükséges leöblíteni. A penésznek se híre, se hamva nem lesz, és jó ideig ki sem fog újulni!

2. Ecet:
Vegyünk fel arcmaszkot, ezután a 20%-os ecetet hígítás nélkül fújjuk a diszperzites falra, csempére (fafelületen ne alkalmazzuk). Hagyjuk 45-60 percig állni, ezután öblítsük le. Az ecet elpusztítja a gombát, de magát a penészfoltot nem fogja eltüntetni, így azt később le kell festeni.

3. Teafaolaj és ecet:
A két hatásos szer keveréke, mégpedig az alábbi arányban: 5 deci vízhez öntsünk 100 ml teafaolajat és ugyanennyi 20%-os ecetet. A keveréket használhatjuk a penészes felületeken (ezt se alkalmazzuk pl. fán). Pár perces hatóidő után töröljük le papírtörlő segítségével.

4. Szódabikarbóna:
A szódabikarbóna szagtalan és nem irritatív. Egy egység szódabikarbóna és egy egység víz keverékéből készült pasztával kenjük át a penészes felületet, ezután hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, egy körömkefével leszedjük a felesleget, és összeporszívózzuk. A fal gyönyörű fehér lesz. Ha nagyon makacs volt a penészfolt, a műveletet esetleg meg kell ismételni!

Utókezelés: két deci vízben feloldunk két evőkanál szódabikarbónát, ezután sprayflakonba töltve és finoman átfújjuk a penészedésre hajlamos felületet. Rászáradván vékony réteget képez, és így segít megelőzni a penész kiújulását.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu