A szívmag gyulladás gátló hatása a kortizonéhoz hasonló, azonban mellékhatások nélkül. Ezért szívesen nevezik a homopátia kortizonjaként is. Ezért a szívmag a megkínzott allergiások különösen fontos gyógynövénye. Az egyedülálló hatóanyag nélkülözhetetlen az allergiás-gyulladásos bőrmegbetegedések esetén, mint amilyenek – a neurodermitisz, a pikkelysömör és az ekcéma.

Származás

A szívmag a szappanfafélék családjába tartozik, és kedveli a trópikus vagy a szubtrópusi klímát. Eredetileg Afrika és Amerika meleg vidékein volt otthonos, ma már minden trópikus területen megtalálható.

Felhasznált növényi részek

A virágokból ősszel gömb alakú termés alakul ki. Az abban lévő borsó nagyságú magok fehér színű, szív alakú rajzolatot tartalmaznak. Innen ered a szívmag elnevezés. Mivel a szívmag gazdag flavonoidokban, fitoszterolban, és szaponinokban ezért a növény magját és gyökerét használják fel a gyógyszeriparban.

A szívmag (Cardiospermum halicacabum) felhasználása és hatása

A szívmagok a kortizonhoz hasonlatos tulajdonságot mutatnak, amelyet a homöopátiában felhasználnak. Ez a kis jótevő nagyhatást mutat a bőr allergiás-, és a gyulladásos megbetegedési esetén, mint pl. az ekcéma, pikkelysömör, vagy a neurodermitisz. Összehasonlítva a kortizonnal, megállapítható, hogy a szívmag mentes a mellékhatásoktól. Ez a gyógynövény gyulladás gátló- és viszketést csillapító hatású a bőr és a nyálkahártyák esetében. A szívmag hatásosságát ekcéma és viszketés estében már számtalan klinikai tanulmányban bizonyították. Azt is, hogy krónikus bőrelváltozásoknál, mint amilyen a neurodermitisz vagy a pszoriázis akkor is segít, ha az allergiás reakciókat vagy gyulladásokat gyógyszerek, vagy kémiai reakciók okozták. Emellett nedvességgel ellátó hatása is van, és gyógyítja a fájdalmas bőr berepedéseket, amelyek nagyon száraz bőr esetén keletkeznek. Reumatikus megbetegedéseknél, ill. emésztési- és légúti panaszoknál a szívmagot az afrikai tradíciók szerint gyógyászatilag felhasználják.

Ezekben az országokban a szívmagokat a kortizon terápiában alternatív eszközként használják A szívmagot főleg krémekben és kenőcsökben használják, az intenzív kortizont igénylő dermatológiai kezelésekben. De szájon keresztül is történhet a bevétele, teaként, vagy homopátiás tinktúraként felhasználva.

Forrás: http://just-egeszseg.webnode.hu/products/szivmag-cardiospermum-halicacabum/

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu