Mandula tartalmaz omega-3, és omega-6 zsírsavakat. Ezen kívül gazdag E-vitaminban, folsavakban, és fehérjékben, így a mandula tekinthető a leginkább táplálónak az összes diófajta közül. Azonban szükségünk van egy kis trükkre hogy felerősítsük a vitaminok feloldódását…
Ezenkívül tartalmaz ásványi anyagokat; mint a réz, cink, szelén, magnézium, kalcium és a foszfor.
A táplálkozási tanácsadók azt mondják, hogy a mandulát vízben kell áztatni az éjszaka folyamán, és másnap fogyasztani. Ezzel a módszerrel a mandula megszabadul a káros toxinoktól és a fitinsav elengedésre kerül. Az áztatott mandula nagyon jót tesz az egészségnek, a bőrnek, és a hajnak.
Hogyan készítsd el?
A nyers mandulát (szervest, ha lehetséges), tedd egy nagy tálba. ½ csésze mandulára önts 2 csésze vizet úgy, hogy elfedje, és hagyd ázni egész éjszaka. Reggel, engedd le róla a vizet, és tedd a hűtőbe. Tárold üvegekbe vagy műanyag zsákokban. A mandula friss marad egy hétig áztatás után, ha megfelelően tárolod a hűtőszekrényben.
Az áztatott mandula egészségügyi előnyei:
- Csökkenti a koleszterin szintet – mandula tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek képesek csökkenteni a kis sűrűségű lipoproteint (rossz koleszterin) a véráramban. Az E-vitamin is hasznos a rossz koleszterin szint csökkentésére, és közben növeli az a jó koleszterint.
- Megállítja az öregedési folyamatot – az E-vitamin, valamint más antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a mandulában, megszüntetik a káros szabad gyököket a szervezetben, és ily módon az öregedés folyamatát késleltetni fogja. Így fogsz fiatal maradni hosszabb ideig.
- Gyulladás gátlószer – Tartalmaz 5,3 mg omega-6 és 8,6 mg omega-3 –at egy csésze mandula. Ezek a legfontosabb markerei test gyulladásának.
- Enyhíti a köhögést – ha nehéz megszabadulni a váladéktól, 5 megpucolt mandulát törj össze és keverd össze kandiscukorral. Fogyaszd ezt naponta kétszer.
- Fogyás – a mandula tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, amelyek csökkentik az élelmiszer utáni sóvárgást és segít megszabadulni a felesleges kilóktól.
- Véd a születési rendellenességektől – a folsav segít csökkenteni a születési problémák esélyét, ezért a terhes nők gyakran fogyasztanak áztatott mandulát.
- Megakadályozza a rák kialakulását – csökkenti az emlő és prosztatarák kialakulását az áztatott mandula. Tele van flavonoidokkal és E-vitaminnal, amely megakadályozza az ilyen típusú rák kialakulását..
- Segít, ha gyenge a memóriád – megszünteti az agy gyengeségét és élesíti a memóriát. Ezen kívül enyhíti a fejfájást is.
forrás: tippmania.hu