Az orchidea nagyon elegáns, divatos és mutatós szobanövény. Szinte nincs olyan otthon, ahol ne ékesítené az ablakot egy pár csodálatos színű orchidea. Ha te is a rajongótáborába tartozol, tanuld meg, hogyan kell szakszerűen gondoskodni róla.

1.Próbáld meghatározni az életkorát

Ha még nincs egyéves, akkor egészen biztosan nem fog virágozni. A növény életkorát a leveli számából is meg tudod állapítani. Egy felnőtt növénynek legalább 5-8 levele kell legyen.

2.Ellenőrizd a gyökereit

Az orchidea léggyökereinek nagyon sok fényre van szükségük, ezért a legjobb, ha műanyag áttetsző cserépbe ültetjük. Az alján legyenek lyukak, hogy kellőképp átengedje a vizet.

3.Ne változtasd a helyét

Az orchidea egy eléggé konzervatív növény, nem szabad túl sokat mozgatni, mert különben stressz éri, és nem fog virágozni.

4.Elegendő fény

Szüksége van a fényre, soha ne tartsd árnyékos helyen. Ha nincs a lakásban olyan ablakpárkány, amit elég időt süt a nap, akkor vásárolj speciális fitolámpát a növény számára. Ez a téli időszakban is nagy segítség lehet.

5.Megfelelő öntözés

Csak akkor öntözd az orchideát, ha a földje ki van már száradva, így nem rohadnak el a gyökerek. Miután elvirágzott egy hónapig nem is kell öntözni, ekkor pihentetni kell egy kicsit a növényt. Közvetlenül a virágzás előtt pedig fokozottan oda kell figyelni az öntözésre.

6.Megfelelő hőmérséklet

Nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, éppen ezért a nappali és az éjszakai hőmérséklet között ne legyen 4-6 foknál nagyobb a különbség. Nyártól őszig akár a teraszon is tarthatjuk.

7.Tápozás

Foszfor, és kálium alapú táp szükséges az orchidea számára, ez serkenti a virágzást.

8.A levegő páratartalma

Nem szereti a száraz levegőt, éppen ezért, ha a szobában túl száraz lenne a levegő, időközönként spricceljünk a növény köré egy kevés vizet egy ruhaspriccelővel. Ez a módszert főleg a fűtési időszakban alkalmazzuk.

9.A stressz megakadályozza a virágzást

A virágzási időszak előtt az orchidea nagyon érzékeny, éppen ezért gondoskodjunk róla, hogy minden körülményt biztosítsunk számára.
10. Pihenőidő

Ez közvetlenül a virágzás után van, ilyenkor a növény minden energiájával a következő virágzásra készül. Ilyenkor ne tápozzuk, hogy pihenni tudjon a növény.

tudasfaja

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu