A “mofetta” kifejezés a latin “mephitis” szóból származik, ami “büdös levegőt” jelent. A mofetták 95-98%-a ugyanis tulajdonképpen szén-dioxid-tartalmú vulkanikus forrásból származó földgáz-kibocsátás. Ezek előtörhetnek a földkéreg repedésein a vulkáni tevékenység utolsó szakaszában, esetleg fúrással, ásványvizek gáztalanításával, vagy akár mesterségesen is előállíthatók.
A mofetták egészségünkre gyakorolt gyógyhatásai! Egyedülálló mofetták Erdélyben!

Noha a mofetták megtalálhatók Franciaországban, Olaszországban, a Java-szigeten vagy a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) is, az Erdélyben találhatóak egyedülállóak a száraz gáz kibocsátásban. Nagyon gazdagok szén-dioxidban, ezért nagyon hatékonyak a terápiás jellegű kezelések során.

A mofetta gáz a vulkanikus aktivitás utáni termék, főleg szén-dioxidból (CO2) álló gázkibocsátás, amely gyógykezelésként használható. Mivel a CO2 sűrűbb, mint a levegő, a betegek tulajdonképpen egy száraz fürdőt vesznek ebben gyógyító gázban.


Mit tartalmaznak a mofetta gázok?

A CO2 mellett a mofetta gáz más vulkáni gázokat is tartalmaz: ammóniát, ként, héliumot és radont kis mennyiségben, ami növeli a CO2 molekulák bőrön át való behatolási képességét. Bár a gyógyhatás a szén-dioxidnak tulajdonítható, számos tanulmány bizonyította a radon egészségre gyakorolt pozitív hatását is. (Pratzel, 1997).


A kovásznai mofetták

A Kovászna térségében található mofetták egyedülállóak Európában a szén-dioxid koncentráció tekintetében. A mofetta gáz hatást fejt ki közvetlenül az erek simaizmaira, különösen az artériákra vonatkozóan, ugyanakkor a leghatásosabb perifériás értágítóként tartják számon. A térségben található mofetta terápiák előnyösek a keringés szempontjából, támogatják az agyműködést, a vese- és szexuális funkciókat és távol tartják a szív- és érrendszeri betegségeket. A legújabb megfigyelések pedig azt mutatják, hogy ezek a mofetták a méregtelenítő kúrákban is segítenek.

Kovásznán három, közvetlenül a gázforráson elhelyezkedő mofetta található, melyek 98%-os CO2 koncentrációval rendelkeznek. Ezek növelik a perifériás keringési áramlást, amelyhez hozzáadódik az izomzatban fellépő keringés növekedése is (a CO2 feloldásával a plazmában), ami a perifériás ellenállás csökkenését okozza, csökkentve a vérnyomást, helyreállítva az iszkémiás szöveteket a trombózisos folyamatok után, ezáltal lehetővé téve az egészséges keringést.


Hol találhatunk természetes mofettákat Erdélyben?

Erdélyben Kovásznán, Tusnádfürdőn, Borszéken, Bálványoson, Málnásfürdőn, Hargitafürdőn, Buziás fürdőn és Oláhszentgyörgyön találhatók természetes mofetták.

A mofetták legfontosabb felhasználása:

Szív- és érrendszeri betegségek, szívinfarktust követően


Ischaemiás szívbetegség, legalább 6 hónappal az akut fázis után.


Bőrgyógyászati betegségek: pikkelysömör, krónikus ekcéma;


Idegrendszeri betegségek: a perifériás idegrendszer rendellenességei (polyradiculoneuritis, diabéteszes neuropathia) a központi idegrendszer rendellenességei (stroke utáni időszak)

Mozgásszervi rendszer betegségei: PR, spondylopathia, osteoarthritis és polyarthrosis;


Anyagcsere- és táplálkozási rendellenességek (cukorbetegség és szövődményei, krónikus lábszárfekély, elhízás, nyiroködéma), ischaemiás szívbetegség, aritmia, szívelégtelenség, hipertónia, vese, magas vérnyomás, légúti akut betegségek.

Ellenjavallatok, vagyis a mofettás kezelések mellőzése:

Ritmuszavarok, fibrilláció;
Epilepszia;
Műtétek után rövid idő;
Vérszegénység;
Bármilyen okból való vérzés esetén;
Pszichózis esetén;
Rosszindulatú daganatok

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu