Romlik a MEMÓRIA

Az Alzheimer-kór egyik köztudottan korai tünete, hogy bár a hosszú távú memória ép és jól működik, a rövidtávú sérül, szétesik. A betegek általában elfelejtik, hogy valamiről pár perccel azelőtt beszéltek, de az is kimehet a fejükből, hogy a kérdésükre már választ kaptak.

ROMLIK A BESZÉDKÉSZSÉG

A beszédkészség sem lesz a régi, előfordul, hogy bizonyos szavak nem jutnak a páciens eszébe, és csak keresi, mit akar kifejezni. Gyakran elakadnak a mondat közepén, és nem tudják, hogyan folytassák, sőt, sok mindent nem úgy hívnak, ahogy kellene. Mindez írásban is megjelenik.

ZAVARTSÁG

Másik korai figyelmeztető jel lehet, ha az illető egyre többször viselkedik zavartan. Azok, akiknél az a kór már kialakulóban van, gyakran tévesztik el az irányt, vagy tévednek el olyan helyen, ahol előtte már többször is jártak.

A SZEMÉLYES HIGIÉNIA ELTŰNÉSE

A betegek sajnos a higiéniájukra sem ügyelnek úgy, mint előtte. Azok, akik régen jól öltöztek, tisztán tartották magukat, egyszerre slampossá és nemtörődömmé válnak.

NEHÉZSÉGEK A PROBLÉMAMEGOLDÁSBAN

Ha valakinek egyszeriben problémát okoz az, hogy megoldjon egyszerű feladatokat, kiigazodjon egy recepten, vagy összeadja az összegeket a különböző számlákon, akkor sajnos gondolni kell az Alzheimerre. A betegség miatt ugyanis a páciens egyre nehezebben tud koncentrálni, így a problémamegoldás is nehézkessé válik.

LÁTÁSPROBLÉMÁK

Az Alzheimer korai tüneteként néhány embernél látásproblémák is jelentkeznek. Ennek eredményeképpen nehezen olvasnak, nem képesek felmérni a távolságokat, a színeket és a formákat. A mindennapi élet olyan területein szembesülhetnek problémákkal, mint például a gyalogos közlekedés vagy a vezetés.

IRÁNYTÉVESZTÉSEK

Szintén gyakori korai tünet, hogy a betegek nem oda tesznek vissza tárgyakat, ahova kellene, és akkor sem értik meg, mi a baj, ha felhívják a figyelmüket a tettükre. Olyan is előfordulhat, hogy elhagynak valamit, de képtelenek visszamenni érte, képtelenek fejben visszakövetni az utat, ahonnan jöttek.

Döntésképtelenség

Az Alzheimer-kór pusztítása miatt az emberek nem tudnak bánni a pénzzel. Nem tudják megítélni, mire van szükség és mire nem, így gyakran túlköltekeznek.

A TÁRSAS TEVÉKENYSÉGEK ELHAGYÁSA

Korai tünet, hogy a beteg egyszerűen kivonja magát a legtöbb társas tevékenységből, és abbahagyja a hobbijait. Ennek az az egyszerű oka, hogy hirtelen fogalma sem lesz, hogyan is kellene az adott dolgot elvégezni, hogyan kellene viselkedni.

forrás: szupertanácsok

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Share on whatsapp
WhatsApp

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu