Annak ellenére, hogy a puffadási, szorulási, felfúvódási problémák nem súlyosak, sok kellemetlenséget okoznak, és befolyásolhatják az egyén önbizalmát. Hogy elkerülhesd ezt, összeszedtük neked azon ételek listáját, melyek a kellemetlenségeket okozzák.
Tejtermékek
Lehet, hogy meglepő, de a tejtermékek okozhatnak gázokat és puffadást, különösen, ha valaki érzékeny a laktózra. Csökkentsed a bevitt tej, sajt, joghurt és más tejtermékeket, és válts kókusz, mandula, szója vagy lentej fogyasztására.
Brokkoli, káposzta, spárga
Annak ellenére, hogy sok egészségnövelő tápanyag van bennük, ezek a zöldségek gázosodást okoznak a raffinóz tartalmuk miatt. Ez a szénhidrát emésztetlenül jut a vastagbélbe. Ha gyakran érzed puffadtnak evés után magadat ezen zöldségek fogyasztása után, csökkentsd a fogyasztásukat.
Babfélék
A bab oligoszacharidot, egy cukrot tartalmaz, amit a szervezet nem tud megemészteni. Áztatással főzés előtt csökkentheted.
Alma és körte
Alma és körte bőséges forrása a rostoknak; de az érzékeny gyomor nem tudja megemészteni ezeket a gyümölcsöket.
Mesterséges édesítőszerek
A mesterséges édesítőszerek, melyek nagy mennyiségben megtalálhatóak a készételekben, üdítőkben, emésztőszervi problémákat okoznak, beleértve a felfúvódást.
Só
A magas nátriumbevitel is okozhat vízvisszatartást a szervezetben.
Szénsavas italok
A szénsavas italok, mint a kóla és a sör szén-dioxidot tartalmaznak, ami a puffadást okoz.
Másrészt, vannak olyan természetes összetevők, amelyek rendkívül hatékonyak a székrekedés, gáz-és puffadás kezelésére. A leghasznosabbak a következők:
Édeskömény
Az édeskömény görcsoldó a vastagbélben, ami azt jelenti, hogy hatékonyan csökkenti a puffadást és a gázt. Ez a csodálatos étel ellazítja az izmokat az emésztőrendszerben, és serkenti az epe áramlását, ezzel csökkentve bármely emésztési kellemetlenséget.
Köménymag
A köménymag szélhajtó tulajdonságai megakadályozzák a gáz képződését a gyomorban és a belekben. Serkenti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.
Gyömbér
Fehérje-emésztő enzim, úgynevezett zingibain van benne, így az egyik legkedvezőbb természetes összetevő, ami enyhíti az emésztőrendszeri problémákat.
Ananász
Hasonlóan a gyömbérhez, sz ananász is tele van fehérje-emésztő enzimmel, ami azt jelenti,hogy javítja az emésztést és csökkenti a gázt és puffadást. Ez a szuper élelmiszer a gyulladásgátló hatásáról is híres
Borsmenta tea
A borsmenta tea egy csodálatos nyugtató szer, amely ellazítja a sima izmokat. Hatékonynak bizonyult az irritábilis bél szindróma ellen is.
Kamilla tea
Ez egy másik tea, amely erős görcsoldó, gyulladáscsökkentő, és szélhajtó. Megnyugtatja a nyálkahártyát a emésztőrendszerben, és csökkenti a stresszt a szervezetben –
papaya
Ez az egészségnövelő trópusi gyümölcs is csökkenti a puffadást. A papaya papáintartalma, amely egy fehérje-emésztő enzim, enyhíti a puffadást és a gázt. Bélférgek és paraziták ellen is kiváló.
Petrezselyem
Megszünti a rossz leheletet és elősegíti az egészséges emésztést. Ezen túlmenően, a petrezselyem egy természetes vízhajtó, ami azt jelenti, eltávolítja a felesleges vízt, gázokat és puffadást.
Almaecet és citrom
Az almaecet és a citrom elképesztő természetes szerek, amelyek biztosítják az azonnali enyhülést puffadás esetén. Csak keverjük 1-2 evőkanál almaecetet egy pohár vízbe, vagy csavarjuk 1 / 2-1 citrom levét egy liter vízbe, és igyuk meg. Mindkét ital stimulálja az emésztőnedveket, amelyek fontosak a megfelelő emésztéshez.