A magyar taj mahal 1

 

A magyar Taj Mahalnak nevezik az egyedülálló Bory várat, amely a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis ez a legnagyobb olyan épület a világon, melyet egyetlen ember épített meg. Mégpedig Bory József, aki feleségének építette a várat hűsége és szerelme jeléül. A férfi, aki építészmérnök, szobrász, és festőművész volt, 41 (!) éven át dolgozott a váron, teljesen egyedül.

 

 

Bory 1912-ben vett egy telket a székesfehérvári szőlőhegyen, a vár ötlete pedig 1923-ban született meg. Úgy érezte, imádott felesége megérdemli, hogy otthonukat egy valódi kastéllyá varázsolja. Bory végzett minden feladatot, a tervezéstől a kőműves munkákig! A szerencsés feleség Komócsin Ilona festőművész volt, aki minden bizonnyal nagyon örült a mesebeli ajándéknak.

A vár, és a benne található magán múzeum ma is látogatható, így bárki megcsodálhatja egy szerelmes férfi fantasztikus alkotását.

forrás

A szurdokvölgyben végigsétálva megkapó látványban lehet részünk: sziklaszerű kiemelkedések, hatalmas kőtömbök, gyökerek, kidőlt fák között haladunk. Tavasszal és ősszel, esőzések idején, olvadás után még csordogál a…

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu