A magyar taj mahal 1

 

A magyar Taj Mahalnak nevezik az egyedülálló Bory várat, amely a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis ez a legnagyobb olyan épület a világon, melyet egyetlen ember épített meg. Mégpedig Bory József, aki feleségének építette a várat hűsége és szerelme jeléül. A férfi, aki építészmérnök, szobrász, és festőművész volt, 41 (!) éven át dolgozott a váron, teljesen egyedül.

 

 

Bory 1912-ben vett egy telket a székesfehérvári szőlőhegyen, a vár ötlete pedig 1923-ban született meg. Úgy érezte, imádott felesége megérdemli, hogy otthonukat egy valódi kastéllyá varázsolja. Bory végzett minden feladatot, a tervezéstől a kőműves munkákig! A szerencsés feleség Komócsin Ilona festőművész volt, aki minden bizonnyal nagyon örült a mesebeli ajándéknak.

A vár, és a benne található magán múzeum ma is látogatható, így bárki megcsodálhatja egy szerelmes férfi fantasztikus alkotását.

forrás

A szurdokvölgyben végigsétálva megkapó látványban lehet részünk: sziklaszerű kiemelkedések, hatalmas kőtömbök, gyökerek, kidőlt fák között haladunk. Tavasszal és ősszel, esőzések idején, olvadás után még csordogál a…

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu