Az utóbbi hónapokban jó pár olyan izgalmas pszichológiai témájú könyv jelent meg, amely nagy segítséget nyújthat a problémáink felismerésében, ezek közül ajánlunk most ötöt.

Vekerdy Tamás könyve a válófélben lévő szülőknek lehet nagy segítség, Orvos-Tóth Noémi a családi sebek feltárására ösztönöz, Feldmár András az őszinteség témáját járta körbe, Fekete Péter kötete a szerencsejáték-függőknek lehet támasz, Paul Ch. Donders pedig a kiégés ellen kínál praktikákat.

Milyen a jó válás? – erre a kérdésre ad választ Vekerdy Tamás új kötete, amely a témával kapcsolatos olvasói leveleket és a gyerekpszichológus elmúlt évtizedek során adott tanácsait gyűjti egybe. Vekerdy szerint a legfontosabb ezen a téren is az őszinteség.

Ahogy azt a Könyvesblognak adott interjúban is elmondta, Magyarországon folyton hazudunk a gyerekeknek és ezzel okozzuk a legtöbb kárt. „A körülményektől függetlenül fontos az is, hogy a gyerek előtt véletlenül se leplezzük az érzelmeinket.

Elváltunk, a férjem elköltözött, de jó anya vagyok, ezért csak akkor sírok a fürdőszobában, miután letettem aludni a gyereket. Nem. Sírj! Rögtön, amikor rád tör az érzés. Ha kell, sírjunk együtt a gyerekkel, hiszen mindketten nagyon szomorúak vagyunk, amiért apa elment. Ha lefojtjuk, nem hagyjuk megélni az érzelmeket, azzal nem kíméljük, hanem bántjuk a gyereket, aki egyedül marad a fájdalmával.”  

Jó ideje a sikerlisták élén szerepel Orvos-Tóth Noémi könyve, az Örökölt sors, amely azt a kérdést vizsgálja, hogy felmenőink életének történései hogyan öröklődnek, és hogyan vannak hatással a mi életünkre.

A szakpszichológus és terapeuta szerint ugyanis, ha elakadásainkra, szorongásinkra, vagy ismétlődő kudarcainkra nem találunk magyarázatot, érdemes lehet szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. Orvos-Tóth Noémivel a könyvről és a transzgenerációs szemléletről mi is beszélgettünk, akkor többek közt azt mondta: 

„Szüleink, nagyszüleink hitrendszere, világról alkotott elképzelései befolyásolják például, hogy mi magunk mit tartunk lehetségesnek az életünkben, mire mondunk igent, és mi az, amitől elzárkózunk. Választásainkat nagyon gyakran ezek a felmenőinktől átvett tudattalan hiedelmek határozzák meg.”

Az igazi párbeszédekhez őszinteségre van szükség – erről szól Feldmár András új könyve, amely szerint egy szeretetteli, őszinte, tabuk nélküli beszélgetés által meg tud jelenni az igazság és meg tud születni a valódi „mi”-élmény is.

Az őszinteség témája persze sok kérdést felvet, ezeket járja körbe Feldmár ebben a kötetben.

Például, hogy mennyire jelent kockázatot őszintének lenni? Mikor kell tapintatosnak lenni? Vagy, hogy honnan lehet egyáltalán tudni, mi a valóság?

A szerencse-játék függőséget sokan nem veszik komolyan, pedig ez egy súlyos betegség, amiből nem könnyű kigyógyulni, ráadásul nagy károkat tud okozni.

A könyv ezt a problémát mutatja be, egy korábban szenvedélybeteg, de ma már több mint 20 éve absztinens szerző tollából, ráadásul számos riport is található benne szerencsejáték-betegekkel. Bár a Fekete Péter álnév, de az író története és maga a könyv valódi.

Fekete Péter függőségei sem nem ritkák, sem nem különlegesek: ő egykor az alkoholtól és a szerencsejátékoktól egyaránt függő beteg volt. Mindkettőből sok van Magyarországon, de ezek kombinációja sem ritka.

A kötet foglalkozik az utóbbi évek két fő szerencsejáték típusával is: a pókerrel és az online sportfogadással.

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO idén májusban hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Definíciójuk szerint a „kiégés egy olyan szindróma, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően.” Paul Ch.

Donders könyve azoknak nyújt segítséget, akik ezzel küzdenek, praktikus gyakorlatokat mutat az élet újraértelmezéséhez és átprogramozásához.

Tanácsai a lelki ellenálló képesség kifejlesztésére inspirálnak, mely révén teljesebb és tartalmasabb életet élhetünk.

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új házi praktikákkal foglalkozó pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu