Ismersz olyan személyt az életetedben, akinek társaságát terhesnek, vagy kényelmetlennek találtátok, mert sokat káromkodott? Nos, a tudomány szerint ők jó eséllyel őszintébbek, és jobb barátok, mint a trágárságtól tartózkodók.

Gyermekként sokszor hallhattuk azt a tanácsot, hogy ne káromkodjunk, mert az durva, és sértő dolog. Sokan azt gondolják, hogy azok, akik rendszeresen használnak obszcén kifejezéseket, korlátozott szókinccsel rendelkeznek, és nem tudnak megfelelően kommunikálni. A tudósok azonban határozottan cáfolják ezt az álláspontot. Timothy Jay, a Massachusettsi Főiskola pszichológia professzora, és Kristin Joy, a Marist College pszichológusa közös tanulmányt készített, amiben megállapították, hogy a káromkodások használata egyáltalán nem verbális hiányosságokat vagy szűk szókincset jelent. Épp ellenkezőleg: ez a képesség szorosan kapcsolódik a széles szókincshez, és a folyékony beszédhez.

“Azok az emberek, akik “tabu” szavakat használnak, kiválóan értik az árnyalatos különbségeket, amelyek a helyes kifejezőkészség alapfeltételei. Ez a képesség sokkal inkább a nyelvi ismeretek meglétét jelzi, mintsem azok hiányát” – mondták a kutatók.

A másik ok, ami a trágárul beszélő emberek mellett szól, az az, hogy az átlagnál őszintébbek. Egy tanulmány, melyet a Maastrichti Egyetem, a Hongkongi Tudományos Egyetem, valamint a Stanfordi és a Cambridge-i Egyetem kutatói közösen tettek közzé, rámutat: A profán kifejezések gyakori használata összefüggésben áll a nagyfokú őszinteséggel. “A káromkodás és az őszinteség sok esetben együtt jár, ráadásul ezek az emberek nagyon könnyen tudnak társadalmi csoportokba integrálódni” – mondták a kutatók, akik három különböző módon is vizsgálták a trágárság és az őszinteség kapcsolatát, többek között több tízezer Facebook profil alapos vizsgálatával, illetve önként jelentkező résztvevőkkel.

Végül, de nem utolsó sorban a pszichológusok azt is megállapították, hogy azok az emberek, akik nem félnek a csúnya szavak használatától, szabadabban fejezik ki érzéseiket és véleményüket, szemben azokkal, akik ügyelnek arra, hogy ne beszéljenek csúnyán.

Tehát, ha legközelebb leszidjuk egy barátunkat, mert úgy káromkodik, mint egy kocsis, emlékezzünk rá, hogy a tudósok szerint nem durvák, viszont okosak, és becsületesek!

Ti sokat káromkodtok?

forrás: ketkes

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu