A halál, az elmúlás, az élet része, hiszen ha valaki világra jön, akkor az egy nap el is fog távozni.

Azonban a halállal való viszonyunk még mindig sok félelmet kelt bennünk, aminek az egyik leglogikusabb magyarázata az, hogy nem tudni, mi lesz, mikor megszűnik meg a földi létünk, és ez milyen fájdalommal jár, ha egyáltalán jár fájdalommal vagy betegséggel.

Vajon a Dalai Láma hogy vélekedik a halálról? Mit gondol arról, mikor valaki életének fénye örökre kialszik, ha egyáltalán kialszik?

Így vélekedik a halálról a Dalai Láma:

“Buddhistaként a halálra egy természetes folyamatként tekintek, egy valós helyzetre, amelyet elfogadok, mert nincs más választásom, megúszni úgy sem tudom. Nem látom semmi értelmét, hogy aggódjak a halál miatt.

Úgy gondolok rá, mint egy régi ruhára, amit ha eljött az idő, le kell vetnem. És mind ezek ellenére tudom, hogy a halál kiszámíthatatlan.

Nem lehet tudni, hogy mikor következik be, ezért nem szabad készülni rá. Nyolc stádium előzi meg a halált: az első az, mikor a föld elem kezd felbomlani, majd következik a víz, a tűz és a levegő elem. Ezek után következnek a színek, először fehérség borít be mindent, majd átmegy vörösbe, utána minden elsötétül, majd megjelenik a mindent beragyogó fény.

A halál olyan, mintha meg akarnál mászni, négy, egymás után csúcsosodó, égig érő hegyet. Képtelenség túljutni rajtuk, és ez a négy hegy nem más, mint a születés, az öregedés, a betegségek, és a halál.

Az idő múlásával odalesz a fiatalság, az egészséget tönkreteszik a betegségek, és végül a halál kioltja az életet. Hiába tudsz gyorsan szaladni, a halál elől úgysem tudsz elfutni.

A legbölcsebb dolog, ha elfogadod, hogy egyszer meghalsz. És az, hogy hol és miként fogunk újjászületni, azt a karmikus törvények döntik el, illetve az, hogy halálunk pillanatában milyen mentális formában voltunk, ezért fontos az, hogy egy pozitív légkört, tudatállapotot alakítsunk ki, egészen az utolsó pillanatunkig.

A testünk olyan, akár egy vendégház. Egy bizonyos ideig használhatjuk, utána elkopik, elmálik. Ezért nem szabad ragaszkodni különböző anyagi javakhoz, tárgyakhoz.

A halálban nincs semmi különös, rendkívüli. Fogadd el, és ahogy öregszel, egyre természetesebbnek fogod tartani a közeledését.”

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: filantropikum.com

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu