A nagy csalán gyógynövény , de tulajdonképpen gyomnövény. Érdemes a saját kiskertünkből gyűjteni. Kerti kesztyű húzzunk, mielőtt szedjük! A leveleket forrázzuk fél percig és mehetnek salátába, levesbe, de még sós sütemények tésztájába is kerülhet. A tavaszi vitaminhiányos időszak remek növénye.

Gyógyteáját szárított levelekből is készíthetjük. Az ital vértisztító, salaktalanító, vizelethajtó, gyomor és bélhurut ellen, sőt izületi fájdalmakra és reumatikus megbetegedések esetén is jó.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ajánlása szerint tavasszal és ősszel érdemes 6 hetes vértisztító csalántea kúrát beiktatni, napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni , úgy , hogy egy liter vízhez egy evőkanál teafűvet tegyünk. Vízhajtásra reggel egy csészével, ha erősebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt fogyjon el meg egy fél liter tea.

Ülőfürdő is készülhet a csalánból, aranyeres megbetegedésre hatásos. Hajhullásra és a korpa ellen szűrt csalánteával moshatunk hajat.

Érdemes lehet ezt a bejegyzést elmentened későbbre is, ha újra eljön az őszi és tavaszi méregtelenítés időszaka.

Forrás: hazipatika.com

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu