Ha Ön is azok közé tartozik, akik szeretnek maradékot enni, akkor tudnia kell néhány tényt erről.

Bár az íze nem olyan, mint egy frissen készült ételnek, mégis mindannyian jobban szeretjük, mert a mikróban csak néhány perc alatt felmelegíthetjük. De tudtad, hogy ételmérgezés is jár vele?

Vannak azonban olyan ételek, amelyeket érdemes kidobni, ha nem tudod megenni, hiszen ha meghagyod maradéknak, akkor könnyen mérgező ételekké válhatnak, amelyek sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mintha frissen elkészítve ennéd őket.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal állítja, hogy nagyon fontos, hogy alaposan megfőzzük az ételeket, különösen a húsokat, hogy minden baktériumot elpusztítsunk.

Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal szerint a biztonságos étkezés titka a négy C-ben – főzés, tisztítás, hűtés és keresztszennyeződés – rejlik, illetve annak elkerülésében.

Bemutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek újramelegítését kerülni kell:

Rizs

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal állítása szerint a főzés során a főzés során túlélő káros baktériumok spórái lehetnek a nyers rizsben.

Ezek a spórák elterjednek és elszaporodnak, ha a maradék rizst nem tartjuk megfelelő hőmérsékleten, és az elfogyasztott maradék hányást vagy hasmenést okozhat.

Ezek a spórák még a forrásban lévő forró hőmérsékletet is képesek túlélni, így a rizs újramelegítése nem segít. Az egész rizst meg kell enni, miután megfőztük.

De ha marad egy kis maradék, akkor azt a hűtőszekrénybe teheti, miután végzett az evéssel. Ügyelj arra, hogy szobahőmérsékleten legfeljebb egy órán át tartsd.

Növényi olaj

Növényi olajjal készült ételek újramelegítésével növelheti a stroke, a szívbetegségek, sőt a rák kockázatát is.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a többszörösen telítetlen, linolsavat tartalmazó olajok, mint a kukorica-, szója-, napraforgó- és repceolaj többszöri újramelegítése olyan vegyületet szabadíthat fel, amely mérgező, és amely számos egészségügyi problémát okozhat.

Ezt a mérgező vegyületet HNE-nek (4-hidroxi-trans-2-nonenal) nevezik, és számos tanulmány kimutatta a kapcsolatot a HNE és olyan súlyos egészségügyi problémák között, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a Huntington-kór, a májbetegségek, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke.

Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége azt állítja, hogy a HNE folyamatosan növényi olajok újramelegítésével szabadulhat fel.

Zöldségfélék

A leveles zöldségek tárolási módja teszi őket veszélyessé.

A Center for Food Safety azt állítja, hogy annak a területnek a hőmérsékletének, ahol a megmaradt zöldségeket elhelyezik, 4 Celsius-fok alatt kell lennie.

Le kell fagyasztani őket, ha 12 óránál hosszabb ideig tervezi tárolni ezeket a zöldségeket, mert a különböző zöldségek, köztük a spenót, a zeller, a cékla és a saláta bővelkednek nitrátban, ami önmagában nem káros.

A nitrit felhalmozódását az okozza, ha a zöldségeket szobahőmérsékleten hagyjuk, és ez egy nitrát-metabolit.

A nitrát fogyasztása veszélyesnek tekinthető a kisgyermekek és csecsemők számára, mert methemoglobinémiát okozhat, ami egy vérzavar, és a tünetek közé tartozik a fáradtság, légszomj, görcsök és fejfájás.

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu