A gyulladás az egyik leggyakoribb oka a fejfájásnak és egyéb fájdalmaknak az emberi szervezetben, és sajnos a gyulladás sokszor előfordul. Manapság a finomítási és gyártási technikák némelyike miatt az általunk fogyasztott ételek valójában ezt a gyulladást okozzák, és súlyos betegségekhez vezethetnek.
De mi a helyzet azokkal az élelmiszerekkel, amelyek képesek leküzdeni a gyulladást, és emellett még sok másra is képesek? Íme tíz csodatermék, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és még sok mást tartalmaznak, valamint megelőzik a gyulladást.
1. Leveles, sötét zöldek: A brokkoli, a spenót, a kelkáposzta és persze a kelkáposzta mind szuper gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, valamint azért, mert sok ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, amire a szervezetednek szüksége van. Ezeknek a zöldségeknek a levesezése némi gyümölccsel együtt remek módja annak, hogy hozzájuss a napi sötét zöldekhez.
2. Paradicsom: Imádjuk a hamburgerünkön, de a sok nátrium és zsír valószínűleg semmissé teszi a belőle származó egészségügyi előnyöket. Ehelyett együk a paradicsomot önmagában, és lássuk, hogy csökken a gyulladás. A paradicsom felmelegítésével még több antioxidáns szabadul fel.
3. Cékla: A cékla az egyik legalulértékeltebb zöldség a bolygón. Egyes sportolók céklalevet isznak, mert milyen jót tesz ez a bizonyos étel. A cékla nem csak a gyulladást csökkenti, de magas a rosttartalma, antioxidánsokban, C-vitaminban és még sok másban is gazdag.
4. Diófélék: A diófélék nagyszerűek. Csak kérdezz meg bármelyik mókust. Persze lehet, hogy jobb lenne egy táplálkozási szakértőt megkérdezni, mert a dió tele van mindenféle dologgal, attól függően, hogy milyen diófélékről beszélünk. Mindegyik tartalmaz azonban antioxidánsokat, és mindegyik csökkenti a gyulladást. De ha rostot és kalciumot akarsz, plusz némi E-vitamint, akkor mandulát egyél. Ha a fontos Omega-3 zsírsavakra vágysz, próbáld ki a diót. Csak arra ügyelj, hogy sótlan diót válassz, mert különben a nátriumszinted az egekbe szökik.
5. Paprika: Nem mindenki szereti a paprikát. De akik igen, azok általában imádják. Akárhogy is állsz, érdemes több paprikát enned, mert a benne lévő kapszaicin hihetetlenül gyulladáscsökkentő. Sőt, a paprika a világ 100 legegészségesebb ételének egyike. Emellett a paprika adja azokat a nagyon szükséges antioxidánsokat is.
6. Zsíros halak: A hidegvízi halak általában magas zsírtartalommal számolhatunk, és ezek azok, amiket azért szeretnél, mert magas a gyulladást csökkentő Omega-3 zsírsavtartalmuk.
7. Teljes kiőrlésű gabonafélék: Ha választhatsz a teljes kiőrlésű gabona és valami más között, mindig a teljes kiőrlésűt válaszd. A teljes kiőrlésű gabonák hihetetlenül csökkentik a gyulladást, amit kutatások is kimutattak. Ráadásul a teljes kiőrlésű gabonáknak magas a rosttartalmuk.
8. Gyömbér és kurkuma: Mindkettő remekül csökkenti a gyulladást, és nagyszerű hírük van az alternatív gyógyászatot gyakorlók körében. A gyömbér a benne található gingerol miatt segít a szabad gyökök elleni küzdelemben is.
9. Hagyma és fokhagyma: A fokhagyma valóban lezárja számodra a gyulladásos utakat, a hagyma pedig gyulladáscsökkentő, ráadásul kvercetin van benne, egy másik anyag, amely harcol a kellemetlen szabad gyökök ellen.
10. Bogyós gyümölcsök: A bogyók nagyszerű antioxidánsokat, úgynevezett antociánokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladást. Ez adja a bogyók élénk színét. Az eper, az áfonya és az áfonya mind nagyszerű választás.