A gyulladás az egyik leggyakoribb oka a fejfájásnak és egyéb fájdalmaknak az emberi szervezetben, és sajnos a gyulladás sokszor előfordul. Manapság a finomítási és gyártási technikák némelyike miatt az általunk fogyasztott ételek valójában ezt a gyulladást okozzák, és súlyos betegségekhez vezethetnek.

De mi a helyzet azokkal az élelmiszerekkel, amelyek képesek leküzdeni a gyulladást, és emellett még sok másra is képesek? Íme tíz csodatermék, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és még sok mást tartalmaznak, valamint megelőzik a gyulladást.

1. Leveles, sötét zöldek: A brokkoli, a spenót, a kelkáposzta és persze a kelkáposzta mind szuper gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, valamint azért, mert sok ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, amire a szervezetednek szüksége van. Ezeknek a zöldségeknek a levesezése némi gyümölccsel együtt remek módja annak, hogy hozzájuss a napi sötét zöldekhez.

2. Paradicsom: Imádjuk a hamburgerünkön, de a sok nátrium és zsír valószínűleg semmissé teszi a belőle származó egészségügyi előnyöket. Ehelyett együk a paradicsomot önmagában, és lássuk, hogy csökken a gyulladás. A paradicsom felmelegítésével még több antioxidáns szabadul fel.

3. Cékla: A cékla az egyik legalulértékeltebb zöldség a bolygón. Egyes sportolók céklalevet isznak, mert milyen jót tesz ez a bizonyos étel. A cékla nem csak a gyulladást csökkenti, de magas a rosttartalma, antioxidánsokban, C-vitaminban és még sok másban is gazdag.

4. Diófélék: A diófélék nagyszerűek. Csak kérdezz meg bármelyik mókust. Persze lehet, hogy jobb lenne egy táplálkozási szakértőt megkérdezni, mert a dió tele van mindenféle dologgal, attól függően, hogy milyen diófélékről beszélünk. Mindegyik tartalmaz azonban antioxidánsokat, és mindegyik csökkenti a gyulladást. De ha rostot és kalciumot akarsz, plusz némi E-vitamint, akkor mandulát egyél. Ha a fontos Omega-3 zsírsavakra vágysz, próbáld ki a diót. Csak arra ügyelj, hogy sótlan diót válassz, mert különben a nátriumszinted az egekbe szökik.

5. Paprika: Nem mindenki szereti a paprikát. De akik igen, azok általában imádják. Akárhogy is állsz, érdemes több paprikát enned, mert a benne lévő kapszaicin hihetetlenül gyulladáscsökkentő. Sőt, a paprika a világ 100 legegészségesebb ételének egyike. Emellett a paprika adja azokat a nagyon szükséges antioxidánsokat is.

6. Zsíros halak: A hidegvízi halak általában magas zsírtartalommal számolhatunk, és ezek azok, amiket azért szeretnél, mert magas a gyulladást csökkentő Omega-3 zsírsavtartalmuk.

7. Teljes kiőrlésű gabonafélék: Ha választhatsz a teljes kiőrlésű gabona és valami más között, mindig a teljes kiőrlésűt válaszd. A teljes kiőrlésű gabonák hihetetlenül csökkentik a gyulladást, amit kutatások is kimutattak. Ráadásul a teljes kiőrlésű gabonáknak magas a rosttartalmuk.

8. Gyömbér és kurkuma: Mindkettő remekül csökkenti a gyulladást, és nagyszerű hírük van az alternatív gyógyászatot gyakorlók körében. A gyömbér a benne található gingerol miatt segít a szabad gyökök elleni küzdelemben is.

9. Hagyma és fokhagyma: A fokhagyma valóban lezárja számodra a gyulladásos utakat, a hagyma pedig gyulladáscsökkentő, ráadásul kvercetin van benne, egy másik anyag, amely harcol a kellemetlen szabad gyökök ellen.

10. Bogyós gyümölcsök: A bogyók nagyszerű antioxidánsokat, úgynevezett antociánokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladást. Ez adja a bogyók élénk színét. Az eper, az áfonya és az áfonya mind nagyszerű választás.

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu