Néhányan edzés után és vacsora közben sem isznak vizet, de a túl sok folyadék is problémát jelenthet.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 1
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest

 A nap folyamán nem szabad túlzásba vinni a vízivást, mivel káros mellékhatásai is lehetnek. Most megtudhatod, vizet inni mikor lehet abszolút ártalmas. A cikk végén pedig arra is fény derül, mi történik a testeddel, ha napközben túl sok vizet iszol. Annyit előre elárulhatunk, hogy semmi jó…

1. KÖZVETLENÜL LEFEKVÉS ELŐTT

Ha lefekvés előtt iszol, megzavarhatod az alvást. Nagy az esélye annak ugyanis, hogy éjjel ki kell majd menned a wc-re, és hosszabb idő alatt tudsz majd újra visszaaludni.
A vesék is lassabban dolgoznak éjjel, mint napközben. Ezért tapasztalhatod, hogy az arcod és a végtagjaid püffedtebbek reggel. Az esti vízivás csak fokozza ezeket a tüneteket.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 1
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest

2. INTENZÍV EDZÉS ALATT

A tudósok szerint, ha túl sok vizet iszol edzés közben, annak negatív hatásai lehetnek. Intenzív mozgás közben a testhőmérséklet megemelkedik, ettől érezzük úgy, hogy melegünk van. De ha túl sokat iszunk, hogy lehűljünk, elektrolit hiány léphet fel. Ennek eredményeként pedig fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezhet. Azoknak pedig kifejezetten veszélyes ezek, akik szívbetegségben szenvednek, mivel ez növeli a szív túlerőltetésének esélyét. Ezért az orvosok inkább azt javasolják, hogy csak edzés után igyunk vizet.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 3

3. HA A VIZELETED SZÍNTELEN

A teljesen színtelen vizelet a túlhidratáltság egyik jele. Valószínűleg túl sok vizet ittál napközben, még akkor is, mikor nem is érezted magad szomjasnak. Ez a túlivás alacsony nátrium szintet eredményez, aminek komoly következményei lehetnek, mint pl. a szívroham.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 4

4. HOGY LEÖBLÍTSD A CSÍPŐS ÉTELEKET

Miután csípőset ettél, soha nem szabad vizet innod, mivel a kapszaicin égő érzést okozhat. Mivel a kapszaicin apoláris molekulákból áll, csak apoláris anyagban tud feloldódni, mint pl. a tej. Ha poláris molekulákból álló vízzel öblíted le a csípős ételt, a kapszaicin szétterjed a szájban és a nyelőcsőben, a csípős érzés pedig csak rosszabb lesz.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 5

5. KÖZVETLENÜL EVÉS ELŐTT, KÖZBEN VAGY UTÁN

Az étkezés közben elfogyasztott ital összezavarja az emésztést. A szájban nyál termelődik, olyan enzimekkel, melyek nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez. Ha étkezés közben iszol, csökken a nyáltermelődés, a megemésztetlen étel pedig felhalmozódik a testben és toxikussá válhat, még akkor is, ha egészséges ételről van szó. Tartsd észben, hogy a jéghideg víz és az alkohol még tovább rontja ezt a helyzetet.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 6

6. KERTI SLAGBÓL

Még ha a slag egy tiszta vizű kerti csaphoz van is csatlakoztatva, ártalmas lehet az egészségedre, ha belőle iszol. A fémorganikus vegyületek megzavarják az endokrin rendszer működését, az antimon károsodásokat okozhat a májban, a vesében és más szervekben, a ftalátok pedig csökkentik az intelligenciát és viselkedési zavarokat okozhatnak.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 7

7. HA A VÍZBEN MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZER VAN

Ez a tanács különösen azoknak jön jól, akik fogyókúráznak. A mesterséges édesítőszerek növelik az étvágyat és súlygyarapodáshoz vezetnek. Ne feledd, a citromos vagy lime-os vizek is tartalmazhatnak ilyen édesítőszereket.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 8

8. HA TENGERVIZET INNÁL

Mindenki tudja, hogy a tengervizet nem szabad meginni, de csak kevesen tudják, hogy miért. Először is, a partközeli vizek kórokozókat tartalmaznak, ezért amint víz kerül a szádba, azonnal köpd ki, ha nem akarod a nyaralás további részét a rotavírus társaságában tölteni. Másodszor, a tengervízben rengeteg só van, és a szervezetnek óriási mennyiségű tiszta vízre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon tőle. Az eredmény komoly dehidratáltság lehet.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 9

9. HA MÁR ELEVE SOK VIZET ITTÁL NAPKÖZBEN

A túl sok víz alacsony nátrium szintet és mellékhatásokat eredményez. Árt a veséknek, meggátolja őket a feladatuk ellátásában, hogy fontos összetevőket szabályozzanak a vérben.

9 helyzet, amikor az ivóvíz fogyasztást szigorúan kerülni kell 10

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu