Tudjuk, hogy jót akarsz, de akkor is hagyj fel velük, és találj más módot, hogy jókedvre derítsd a friss szinglit.

Nagyon sokszor fordul elő, hogy csupa jó szándék vezérel minket, de a szánkból elhangzó mondat a legkevésbé sem ilyen benyomást kelt – sőt, még visszafelé is elsülhet.

Ilyenkor aztán szabadkozhatunk, hogy nem úgy gondoltuk, de hiába, hogy tényleg nem úgy gondoltuk, a másikat ez már nem fogja érdekelni, csak az, hogy jól a lelkébe tapostunk. Ilyen például az, amikor a pár kilót felszedő kolléganőnknek őszintén gratulálunk a picihez, vagy amikor egy friss szakításból kilábalni próbáló barátunkat, barátnőnket próbálunk erősíteni a nem megfelelő mondatokkal.

Fontos: ez a cikk szubjektív véleményen alapul, nem biztos, hogy minden pontjával egyetértesz. De szerintünk ezek azok a mondatok, amelyeket jobb, ha elfelejtesz, valahányszor vigasztalni próbálsz egy szegény, elanyátlanodott lelket hosszú párkapcsolatának véget érése után.

1. “Na végre! Mindig is tudtam, hogy baromira nem illetek össze!”

Sajnos van, hogy az elszánt barát, barátnő ezzel a megnyilvánulással reméli, hogy segíteni tud. Felejtsd el, nem jó ötlet – ezzel nagyjából azt igazolod a pátyolgatott személy irányába, hogy sosem hittél benne és a boldogságában, ráadásul botrányosan rosszul választ párt magának, inkompetensnek tartod ezen a téren.

2. “Nehogy már szomorkodj! Egy könnycseppet sem érdemel tőled az a hülye!”

Nagyon fontos, hogy a szakítás miatt szenvedő ember fájdalmát tartsd tiszteletben, és értsd meg, hogy a szomorúság, a gyász és a sírás teljesen normális, sőt szükséges dolgok. Egy pillanatig se akard belé fojtani ezt, mert azzal nagyon rosszat teszel neki – ráadásul azt a benyomást is kelted, hogy nincs türelmed, kedved az ő “siránkozásával” foglalkozni, és ugranál inkább egyből a közös bulizásokra, csajozásra/pasizásra.

3. “Dehogy is vagy egyedül! Hiszen mi itt vagyunk neked!”

Ez nagyon kedves mondat alapjában véve, és lehet, hogy van, akinek jólesik. Mi mégsem tartjuk szerencsésnek.

Amikor ugyanis egy komoly párkapcsolat véget ér, és valaki ott találja magát teljesen egyedül, szingliként, az üres lakásban, a magányos éjszakákkal, akkor az a megszólalás, amely szerint a barátait (családtagjait, ismerőseit stb.) kellene egy szinten éreznie a frissen elvesztett párjával, és az ő meglétükről kellene azt éreznie, hogy betöltik a hirtelen kialakult, tátongó űrt, egy lehetetlen és irreális elvárás.

A sebzett szívű fél pedig csak még eggyel semmirekellőbbnek fogja érezni magát attól, hogy nem tudja a barátai jelenlétét maradéktalanul vigasztalónak találni.

4. “Most meg kell élned az egyedüllétet!”

Lehet, hogy tökéletesen igaz, amit mondasz, lehet, hogy a barátodnak, barátnődnek tényleg erre van szüksége. De ne mondd az arcába. A legutolsó dolog, amit ő most hallani szeretne, az “egyedüllét” vagy a “magány”. Összeszorul a gyomra a gondolattól, hogy már senki nem várja haza és senki nem fekszik majd mellette az ágyban, és ő még ott tart, hogy azt szeretné: az exe azonnal hívja fel és könyörögjön neki, hogy kezdjék újra, mert most minden más lesz. Esetleg azt, hogy azonnal jöjjön valaki új az életébe, aki villámgyorsan eltereli a figyelmét a gyászról. De abba, hogy ő most egyedül lesz, egy pillanatig sem szeretne belegondolni.

5. “Rengeteg hal úszik a vízben!”

Lehet, hogy nem mondasz rosszat ezzel, de nem tudhatod biztosan, úgyhogy inkább ne kockáztass. Lehet, hogy a friss szakításból jövő ismerősöd alig várja, hogy belevesse magát a “tengerbe” felejtés gyanánt, de az is lehet, hogy öklendeznie kell a gondolattól, hogy valaki máshoz bújjon oda az exén kívül. Emellett ezzel a mondattal is azt sugallod neki, mintha egy kicsit sürgetni akarnád az ő gyászát, hogy váltson egyből a “vadászós” fázisra.

A fenti mondatokat tehát véleményünk szerint hanyagolni kell; helyettük hallgasd végig figyelmesen a barátod minden fájdalmát, engedd, hogy ventiláljon. És ha igazán segíteni akarsz neki, biztosítsd róla, hogy türelmed és megértésed határtalan, szóval ha akar, akár mindennap felhívhat, hogy elmondja neked újra és újra ugyanazt. Ha túlzottan sóvárog a volt párja után, próbáld elültetni benne a következő hozzáállást: megkeresheti és beszélhet vele, de előbb adjon időt saját magának.

Biztosan nem akar az exe egy kétségbeesett, összetört, könyörgő embert hallgatni és látni. Adj ötleteket gyászoló barátodnak, mivel töltse a szabadidejét – próbálja ki végre azt a sportot, amivel olyan régóta szemezik; járjon el veled egy főzőtanfolyamra, mert együtt sokkal jobb buli; fogadjon örökbe egy kisállatot, stb. -, és igyekezz meggyőzni, hogy egy pár hónapig csak magával foglalkozzon, és próbálja meg észrevenni, mennyire sokan tartják még vonzónak. 

Nem kell feltétlenül azért tenni ezt, hogy “minél biztosabban túl legyen” az exén: lehet, hogy van még közös jövőjük, de akkor is szükség van most egy külön töltött időszakra, hogy mind a ketten rendbe szedjék magukat. Hogy tényleg meglehessen az újult erő és a megváltozott hozzáállás az esetleges újrakezdéshez.

forrás

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu