Az okok, amiért az emberek lemondanak a tejtermékekről, éppoly változatosak, mint a tejpótlók száma. Fogyás, tisztább bőr, betegségmegelőzés és nagyobb energia csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyeket az emberek a tejmentes étrendhez társítanak.
Tudja meg, mire számíthat, ha kiiktatja a tejet az étrendjéből.
Cukorbetegség
Hagyja abba a tej fogyasztását, hogy csökkentse a cukorbetegség kockázatát. Az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek növelik a cukorbetegség kockázatát. Erre a következtetésre jutott egy idei kutatás, amelyben 27 000 ember vett részt. A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tették közzé.
Az ok valószínűleg mélyen a tejtermelési technikában rejlik. A hiányzó zsírt cukorral helyettesítik, így ha zsírszegény tejet fogyasztasz azért, hogy csökkentsd a zsírbevitelt, biztos lehetsz benne, hogy nem ez az egyik legjobb módszer.
Súly
Egy 12 000 gyermek bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a tej hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
Ez a megállapítás jó kiindulópont, ha megpróbálsz lefaragni néhány kilót. Kerüld a tehéntejet, és máris jó úton haladsz a célod elérése felé.
Intolerancia
Ha egyszer abbahagyod a tej fogyasztását, az emésztésed sokat javul. Egy 2014-es, a British Journalban megjelent kutatás kimutatta, hogy a laktózérzékenyek mintegy 65%-ánál csökken a tüdő-, mell- és petefészekrák kockázata.
A szakértők elmagyarázzák, hogy ez azért lehet, mert ezek az emberek nem fogyasztanak tejet és tejtermékeket.
Bőr
A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy az aknés és ekcémás emberek kerüljék a tejtermékeket.
Csontok
A tej arról “ismert”, hogy erősíti a csontokat. Úgy tűnik azonban, hogy ez egy újabb tévhit. A British Medical Journalban megjelent kutatás szerint a tej és a tejtermékek kerülése erősíti a csontozatot. A kutatók felfedezték, hogy minél több tejet iszunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy csípőtörést tapasztalunk.