Egy jó barát melletted áll akkor is, amikor nehéz élethelyzetben vagy. A szakértők szerint a túl sok barát káros lehet a mentális egészségre – a szorongás és a depresszió között összefüggés van. Ha van egy szilárd és megbízható barátod, aki hisz a céljaidban és a meggyőződésedben, és osztozik bennük, az lényegesen jobb, mintha olyan emberekkel lennél körülvéve, akikre valójában nincs szükséged.

Érdemes a barátságok terén a minőséget részesítenünk előnyben a mennyiséggel szemben.

1. Kevesebb időd marad önmagadra.

A nagyszámú baráttal az a baj, hogy hiányzik belőle egy kritikus szempont: az egyensúly. Mindenki rohanó időbeosztása mellett nehéz lehet időt találni a barátaiddal való foglalkozásra. Ha inkább azzal foglalkozol, hogy megfelelj nekik, vagy átrendezd a napirendedet, hogy alkalmazkodj hozzájuk, a barátság érzelmileg vagy fizikailag kimerülhet, és végül elengeded majd őket úgy is.

A barátaidtól különálló élet kialakítása a személyes fejlődés fontos része. Ha nagyon kevés ismerősöd van, könnyebben meg tudod határozni a prioritásaidat. Ennek eredményeképpen jobban fogsz a saját fejlődésedre koncentrálni. Azok, akik szeretnek téged, tiszteletben fogják tartani a határaidat, amikor az egyedül töltött idődről van szó.

2. Folyamatos nyomás nehezedik majd rád, hogy megfelelj mások elvárásainak.

A stressz és az elvárások több tényezőből fakadhatnak, jellemzően olyan emberekből, akik feszültséget és szorongást okozhatnak. Ahhoz, hogy “barátként” ismerjenek el, a legtöbb ember elvárja, hogy ott legyél a mindennapjaikban, akár találkozások, telefonhívások vagy szöveges üzenetek formájában. Sokan közülük azonban idővel elveszítik az érdeklődésüket a kapcsolat fenntartása iránt.

A barátság bizonyos velejáró kötelezettségekkel és elvárásokkal jár. Különösen azoknak az embereknek, akiknek sok barátjuk van, okozhat kihívást, hogy lépést tartsanak a kötelezettségeikkel. A baráti csoport fenntartása felhígítja az értékes szociális erőforrásokat, így kevésbé leszel képes jó barát lenni.

3. Az idő nagy részében magányosnak érzi magát.

Ha úgy gondolod, hogy sok barátod van az életedben, valószínűleg csak túl sok ismerősöd van, és ez csak a magányosságra sarkall. A magány nem feltétlenül az egyedüllét következménye, hanem sokkal inkább az, hogy olyan emberekkel vagy körülvéve, akikkel nem töltesz úgynevezett “minőségi időt”. Függetlenül attól, hogy a barátaid mennyire állnak közel hozzád, vagy mennyire törődnek veled, nem biztos, hogy mindig megértik, min mész keresztül.

Amikor hosszú távú barátságokról van szó, kritikus fontosságú, hogy határokat szabj. Ezek elfogadásával 2 célt érünk el: megszabadulunk olyan emberektől, akikre nincs szükségünk, és megszűnünk magányosnak érezni magunkat. Ennek eredményeként a megmaradt barátaid ugyanolyan hűségesek lesznek hozzád, mint te hozzájuk.

4. Lehet, hogy hamis barátságokba botlasz.

Nincs olyan barátság, amiért érdemes kockára tenni a lelki jólétedet. Az érzelmi egészséged megőrzése azonban kritikus fontosságú. Annak megállapítása, hogy kik azok az emberek, akik a belső körödhöz tartoznak, döntő fontosságú ahhoz, hogy leszűkítsd a valódi barátaid listáját. Akikről azt hitted, hogy a barátaid, azokról azonban kiderülhet, hogy mindössze csak hamis barátok.

Az ilyen típusú barátok a felszínen úgy tűnhet, hogy azt akarják, hogy sikeres legyél, de valójában a hátad mögött beszélnek rólad és irigykednek az eredményeidre.
Sok emberről derülhet ki, hogy hamis barátok – minél több emberrel kerülsz kapcsolatba, annál nagyobb az esélye annak, hogy hamis barátaid lesznek.

5. Nem mindegyikük ismer téged alaposan.

Sok ember ismerete hasznos lehet, és fontosak a megbízható ismerősök. Nem kell azonban barátoknak lennetek csak azért, mert valakivel jól kijöttök. A barátok jobb emberré tesznek. Ők segítenek a saját fejlődésedben, és te is ugyanígy segítesz nekik. Ez egy ki nem mondott kölcsönös megállapodás, amelyben mindketten osztoztok, és amelyet teljes mértékben megértetek.

Elemezd az életedet, hogy lásd, ki az, aki igazán ismer téged, aki tisztában van a gyengeségeiddel és az erősségeiddel. A barátok jelentik a vállat, amin kisírhatjuk magunkat, de ha csak néhány aspektusunkat ismerik, például csak a humorérzékünket, akkor nem fognak tudni mellettünk állni bizonyos szituációkban. Sok barátságot fenntartani nehéz lehet, mivel az emberek idővel elsodródnak az életedből, de ez nem baj.

forrás: trendvonal

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu