Gazdag ízük ellenére tudtad, hogy a fűszeres ételek jelentősen jótékony hatással lehetnek az általános egészségedre?
Ha a fűszeres ételek szerelmese vagy, van néhány jó hírünk számodra! Ma ebben a cikkben elárulunk néhány olyan tényt a fűszeres ételekről, amit valószínűleg nem tudsz.
Bemutatunk neked 9 előnyös tulajdonságát a fűszeres ételek fogyasztásának. Csak olvass tovább!
1. Segít tovább élni
A Kínai Orvosi Tudományos Akadémia végzett egy tanulmányt, amelyből kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik naponta vagy szinte naponta fogyasztanak fűszeres ételeket, 14%-kal csökkent a kockázata annak, hogy bármilyen okból meghalnak, azokhoz képest, akik nem vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak fűszeres ételeket.
2. Csökkenti az étel utáni sóvárgást
Megerősítést nyert, hogy a fűszeres összetevőket tartalmazó ételek fogyasztása után az emberek kevésbé kívánják a sós, zsíros vagy édes ételeket.
Ezt a tényt még azok is megerősítették, akik általában nem fogyasztanak fűszeres ételeket; a fűszeres összetevők szórványos fogyasztása hihetetlen előnyökkel járhat az egészséges testsúly megőrzése szempontjából.
3. Erősíti az immunrendszert
A fűszerek erős antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és képesek felvenni a harcot a fertőzésekkel, valamint megvédik a szervezetedet az idegen betolakodóktól.
A népi gyógyászati gyakorlat szerint sok fűszeres étel javíthatja a szív, a tüdő és a vese egészségét, köszönhetően a kapszaicinnek, egy erős bioaktív összetevőnek, amelyet sok fűszeres étel tartalmaz.
4. Elrettent a túlevéstől
A fűszeres ételek hajlamosak jóllakatni, mielőtt elérnéd a rettegett kigombolás pontját, és könnyebben elkerülheted a túlevést, ha teltebbnek érzed magad. Egy tanulmány, amelyben olyan személyek vettek részt, akik fűszeres előételt ettek, kimutatta, hogy kevesebbet ettek a következő étkezésből. A fűszeresség képes lelassítani az evés folyamatát, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál kevesebb kalóriát viszel be.
5. Csökkenti a gyulladást
A fűszeres ételek magas fenoltartalmuknak köszönhetően csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, így csökkentik a duzzanat, a fizikai kellemetlenségek és a betegségek kockázatát.
6. Csökkentik az éhséghormont
Amikor éhes vagy, a ghrelin nevű hormon valóságos gremlinként viselkedhet a gyomrodban, ami arra késztet, hogy korlátlanul egyél és egyél. Megszabadulhatsz tehát ettől a bosszantó kis bogárkától, ha fűszeres ételt eszel, ami csökkenti a ghrelin szintjét, és étkezés közben teltebbnek fogod érezni magad.
7. Jelentősen felgyorsítja az anyagcserét
A termogenezis egy olyan melegítő folyamat, amelyben a kapszaicin fokozza az alapanyagcserédet. Ez a zsírégető vegyület a fűszeres étel elfogyasztása után további 50 kalóriát égethet el az anyagcseréd.
8. Javítja az erek működését
A kapszaicinoidok képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet. Kimutatták, hogy a kapszaicin csökkentheti a vérnyomást és elősegítheti az erek egészséges működését.
9. Megvéd az élelmiszer eredetű betegségektől
A fűszeres ételeket sokáig a bennük rejlő antimikrobiális tulajdonságok miatt reklámozták. A Cornell egyetem végzett egy tanulmányt, amely felfedezte, hogy a fűszerek ételekhez való hozzáadása elpusztíthatja az ételben jelen lévő káros gombákat és baktériumokat.
Úgy vélték, hogy azok a kultúrák, amelyek több fűszert fogyasztottak, tovább éltek és jobban meg tudtak küzdeni a betegségekkel, és a kutatás szerint pontosan ez volt az oka annak, hogy idővel kialakult a fűszeres ételek ízlése. A hagyma, a paprika, a kömény és a fokhagyma a leginkább antibakteriális fűszerek közé tartozik.
Ráadásul a fűszeres ételek rendkívül finomak! Most, hogy már ismered az általuk nyújtott előnyöket, itt az ideje, hogy beépítsd őket az étrendedbe!