A cickafark ismert gyógynövény, a legfontosabb 10 gyógynövény egyike, szinte csodagyógynövény + még fitohomontartalma miatt is fontos számunkra. Valójában nem feltétlenül egy cickafark fajról van szó. Talán a leggyakoribb a közönséges cickafark (Achillea millefolium) és a hozzá igen hasonló mezei cickafark

Felismerése nem nehéz. Virágzás előtt, áttört csipkeszerű és cicafarkra emlékeztető jellegzetes leveleiről ismerhető fel. Csak rokon, szintén ehető fajokkal téveszthető össze. Virágzáskor ernyőszerű, fehér színű, összetett fészkes virágzata szintén jellegzetes. Szinte minden füves területen előfordul. A fajok felismeréséről ezen az oldalon többet. Mostanában már virágzik. Gyógynövényként teának és fűszernek már lehet gyűjteni virágait és leveleit. Semmiképpen ne gyökerestől gyűjtsük, mert a növény többéves, évelő. Jövőre ugyanott ismét megtaláljuk. Levelei fiatalon salátákba tehetők. Később is ehetők, csak kesernyések, ilyenkor inkább fűszerként használhatók olyan szószokhoz, sültekhez, levesekhez, amibe illik egy kis keserű íz. Likőrkészítéshez is jól bevált gyógynövény.

A fűszersót a megszárított cickafark levélből és virágból készíthetjük. A vastagabb szárakról leszedjük a levelet és virágot és tengeri sóval összedaráljuk. Én nem túl sok sóval kevertem össze, de nem mértem. Tettem el még magában, só nélkül is, őrölve, fűszernek szánt cickafarkot. Egyéb gyógyhatásai mellett, fűszeres, zsíros ételek emésztését is segíti. Használható sültekhez, szószokhoz, joghurtos, kefires, aludttejes salátaöntetbe.

http://erdokostolo.blogspot.hu

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu