Felmérések szerint az emberek több mint fele televízió mellett alszik el, sokan azt mondják, így könnyebben merülnek álomba, mint tévézés nélkül. Pedig számtalanszor olvastuk már, hogy a képernyő előtt töltött idő nehezíti az elalvást. Most akkor hogy is van ez?

Ha a tévé elég hangos ahhoz, hogy elnyomja a bennünket foglalkoztató gondolatokat, de nem annyira hangos, hogy megakadályozza az elalvást, akkor a televízió által kibocsátott hang képes segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt. Ráadásul ha egy olyan TV-epizódot vagy filmet néz, amelyet már többször látott, a műsor nem vált ki olyan erős érzelmeket, hogy ébren tartsa. Tehát igaza van azoknak, akik azt mondják, csak a televízió mellett tudnak nyugodtan lelaudni.

Igen ám, de a könnyebb elalvás egyáltalán nem jelenti azt, hogy az alvás valóban pihentető. Sőt, a kutatások szerint a sok képernyő előtt töltött idő lefekvés előtt ront az alvás minőségén, mert a kijelzőből érkező kék fény elnyomja az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését a szervezetben, és rövidtávon koncentrációvesztést, fáradékonyságot, valamint fejfájást okozhat. Arról nem beszélve, hogy később könnyen felriadhatsz a televízió hangjára, ami megzavarja az alvás nyugalmát.

Egy amerikai kutatás szerint a tévé mellett történő elalvás nem csak az agyra van hatással, hanem a testsúlyra is: 17 százalékkal növeli a hízás esélyét. Ezen kívül az éjszakai mesterséges fény mellett történő alvás a diabétesz kialakulásának veszélyét is növeli, sőt depresszióra is hajlamosít.

Ha éveken keresztül tévé mellett aludtál el, nem könnyű elhagyni ezt a rossz szokást, de a következő pár dolog segíthet. Ha van időzítő funkció a televízión, ami egy előre beállított idő után kikapcsolja a készüléket, mindenképpen állítsa be. Így rövidebb ideig fog villódzó fények mellett aludni. Az agyat kikapcsolja az olvasás, érdemes kipróbálni tévé helyett (persze ne a mobilon olvasson, hanem igazi könyvet). Ha a monoton zaj nélkül nem tud aludni, a televízió helyett inkább hallgasson megnyugtató zenét.

blikkrúzs

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu