Felmérések szerint az emberek több mint fele televízió mellett alszik el, sokan azt mondják, így könnyebben merülnek álomba, mint tévézés nélkül. Pedig számtalanszor olvastuk már, hogy a képernyő előtt töltött idő nehezíti az elalvást. Most akkor hogy is van ez?

Ha a tévé elég hangos ahhoz, hogy elnyomja a bennünket foglalkoztató gondolatokat, de nem annyira hangos, hogy megakadályozza az elalvást, akkor a televízió által kibocsátott hang képes segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt. Ráadásul ha egy olyan TV-epizódot vagy filmet néz, amelyet már többször látott, a műsor nem vált ki olyan erős érzelmeket, hogy ébren tartsa. Tehát igaza van azoknak, akik azt mondják, csak a televízió mellett tudnak nyugodtan lelaudni.

Igen ám, de a könnyebb elalvás egyáltalán nem jelenti azt, hogy az alvás valóban pihentető. Sőt, a kutatások szerint a sok képernyő előtt töltött idő lefekvés előtt ront az alvás minőségén, mert a kijelzőből érkező kék fény elnyomja az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését a szervezetben, és rövidtávon koncentrációvesztést, fáradékonyságot, valamint fejfájást okozhat. Arról nem beszélve, hogy később könnyen felriadhatsz a televízió hangjára, ami megzavarja az alvás nyugalmát.

Egy amerikai kutatás szerint a tévé mellett történő elalvás nem csak az agyra van hatással, hanem a testsúlyra is: 17 százalékkal növeli a hízás esélyét. Ezen kívül az éjszakai mesterséges fény mellett történő alvás a diabétesz kialakulásának veszélyét is növeli, sőt depresszióra is hajlamosít.

Ha éveken keresztül tévé mellett aludtál el, nem könnyű elhagyni ezt a rossz szokást, de a következő pár dolog segíthet. Ha van időzítő funkció a televízión, ami egy előre beállított idő után kikapcsolja a készüléket, mindenképpen állítsa be. Így rövidebb ideig fog villódzó fények mellett aludni. Az agyat kikapcsolja az olvasás, érdemes kipróbálni tévé helyett (persze ne a mobilon olvasson, hanem igazi könyvet). Ha a monoton zaj nélkül nem tud aludni, a televízió helyett inkább hallgasson megnyugtató zenét.

blikkrúzs

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu