Miért leszünk boldogabbak ha másoknak főzünk? Tudományos tények! 1

Egészen komoly lélektani magyarázata van annak, miért ajánlott rendszeresen készítenünk ételeket másoknak. Persze, ha csak magunknak sütünk-főzünk, az is nagyon jót tesz, szóval ha épp nincs fogyasztóközönséged, az se tántorítson el attól, hogy bevedd a konyhát!

A pszichológusok a következőkkel magyarázzák e tevékenység áldásos hatásait (ők kifejezetten a sütisütésről beszélnek, de szerintünk nyugodtan kiterjeszthetjük a megállapításaikat bármilyen finomság készítésére):

A sütés-főzés egy nagyon hatásos kommunikációs és önkifejezési mód

Akárcsak a festéssel vagy a zeneszerzéssel, a konyhai remekművek készítésével is játékos módon fejezhetjük ki érzelmeinket. Nem véletlen, hogy sokszor, amikor egy szerettünk nehéz helyzetben van – például elveszített valakit – , a vigasztalni próbáló szavak helyett nagyobb erővel bír, ha valamilyen ételt viszünk neki.

Az ételkészítés különösen azok számára lehet hasznos, akik szavakkal nehezen tudják kifejezni a hálájukat, a szimpátiájukat, vagy azt, hogy értékelik a másikat.

Teljes odafigyelést (mindfulness) kíván meg, ami nagyon jót tesz

Helyesen kell kimérni a hozzávalókat, oda kell figyelni a keverésre, a sütési időre, a díszítésre, satöbbi. A sütés-főzés sokszor száz százalékos koncentrációt kíván meg, ami nagyszerűen csökkenti a stressz, és növeli a boldogság szintjét.

A jelenben kell maradnunk, hogy figyelni tudjunk, ezzel együtt azonban egy teljes képnek és tervnek is kell a fejünkben lennie, vagyis ötvözi azt a két folyamatot, amikor a pillanatot éljük meg, és egyúttal az összképet se tévesszük szem elől.

– fogalmaz egy Julie Ohana nevű pszichológus.

forrás

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

2021 éves horoszkóp

2021 nagy éves horoszkópja

IKREK horoszkóp 2021 (május 21. – június 21.): 2021-ben az Ikrek szülötteknek folyamatosan lehet okuk az idegeskedésre, ha hagyják magukat. Életük legfontosabb területein várhatók változások:

Tovább olvasom »

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu