Miért leszünk boldogabbak ha másoknak főzünk? Tudományos tények! 1

Egészen komoly lélektani magyarázata van annak, miért ajánlott rendszeresen készítenünk ételeket másoknak. Persze, ha csak magunknak sütünk-főzünk, az is nagyon jót tesz, szóval ha épp nincs fogyasztóközönséged, az se tántorítson el attól, hogy bevedd a konyhát!

A pszichológusok a következőkkel magyarázzák e tevékenység áldásos hatásait (ők kifejezetten a sütisütésről beszélnek, de szerintünk nyugodtan kiterjeszthetjük a megállapításaikat bármilyen finomság készítésére):

A sütés-főzés egy nagyon hatásos kommunikációs és önkifejezési mód

Akárcsak a festéssel vagy a zeneszerzéssel, a konyhai remekművek készítésével is játékos módon fejezhetjük ki érzelmeinket. Nem véletlen, hogy sokszor, amikor egy szerettünk nehéz helyzetben van – például elveszített valakit – , a vigasztalni próbáló szavak helyett nagyobb erővel bír, ha valamilyen ételt viszünk neki.

Az ételkészítés különösen azok számára lehet hasznos, akik szavakkal nehezen tudják kifejezni a hálájukat, a szimpátiájukat, vagy azt, hogy értékelik a másikat.

Teljes odafigyelést (mindfulness) kíván meg, ami nagyon jót tesz

Helyesen kell kimérni a hozzávalókat, oda kell figyelni a keverésre, a sütési időre, a díszítésre, satöbbi. A sütés-főzés sokszor száz százalékos koncentrációt kíván meg, ami nagyszerűen csökkenti a stressz, és növeli a boldogság szintjét.

A jelenben kell maradnunk, hogy figyelni tudjunk, ezzel együtt azonban egy teljes képnek és tervnek is kell a fejünkben lennie, vagyis ötvözi azt a két folyamatot, amikor a pillanatot éljük meg, és egyúttal az összképet se tévesszük szem elől.

– fogalmaz egy Julie Ohana nevű pszichológus.

forrás

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu