Vannak olyan általánosan alkalmazott gyógyszerek, amelyek egyrészt hasznosak és szükségesek, másrészt hosszútávon károsíthatják a májat. Hogyan védekezhetünk a gyógyszerek káros hatása ellen?

Minden emberi szervezet másképp dolgozza fel a gyógyszereket, eltérés lehet abban, hogy kinél hogyan reagál a máj a különböző betegségekre előírt kezelésekre. Például a gyermekek mája érzékenyebb az antimikrobiális gyógyszerekre, többek közt bizonyos pattanások elleni készítményekre. A nőknél nagyobb a májkárosodás kockázata a magas vérnyomásra felírt gyógyszerekre.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek hepatitist vagy gyulladást okozhatnak, ami hosszútávon a májsejtek elhalásához vezethet. A gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységi reakciók szintén befolyásolhatják a máj egészségét.

Hogyan csökkenthető minimálisra a gyógyszerek májkárosító hatása?

Ajánlott egy listát vezetni az összes vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerekről, beleértve a gyógynövényeket, vitaminokat és étrendkiegészítőket is. Az orvosnak mindig tudnia kell ezekről a gyógyszerekről, ugyanis ajánlott egyszerre minél kevesebb gyógyszerrel bombázni a szervezetet.

A vény nélkül kapható gyógyszerek használatakor feltétlenül el kell olvasni a tájékoztatót, soha ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget.

Ajánlott minél hosszabb ideig kerülni a maximálisan ajánlott adag bevételét, hacsak nem különösebben indokolt.

Ha valaki rendszeresen alkoholt fogyaszt, annak ajánlott kerülni az acetaminofen használatát.

Májbetegség esetén rendszeresen el kell járni orvosi felülvizsgálatra, hogy pontosan nyomon követhető legyen a máj állapota.

Előrehaladott májbetegség, például súlyos májcirrózis esetén érdemes bármilyen új gyógyszer alkalmazása előtt konzultálni a hepatológussal.
Hogyan védhetjük meg a májat?

– ajánlott minél kevesebb alkoholt fogyasztani, ugyanis ez egy idő után a májsejtek növekedését, vagy májcirrózis kialakulását okozhatja. Soha nem szabad semmilyen gyógyszert alkohollal bevenni!

– ajánlott odafigyelni az egészséges táplálkozásra, és a rendszeres testmozgásra. Fontos, hogy minden életkorban megőrizzük az optimális testsúlyt, ez segíthet megelőzni a máj elzsírosodását.

– a máj védelme érdekében ajánlott különböző természetes étrendkiegészítőket szedni, mint pl. gyömbér, articsóka, pitypang vagy a szójalecitin.

– bizonyos tisztítószerek, aeroszol termékek és rovarölők olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a májat. Kerüljük a közvetlen érintkezést velük, ne lélegezzük be, és szellőztessük ki jól a helyiséget, ahol használtuk őket.
Milyen kiegészítők segítenek megvédeni a májat?

– az articsóka levél erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, kutatások alapján kimutatták, hogy elősegíti a májsejtek regenerálódását alkoholos zsírmáj esetében is.

– laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a szilimarin antioxidáns hatása miatt segíti a májszövet regenerálódását, csökkenti a gyulladást és megvédi a májsejteket a károsodástól.

– bár a pitypanggyökeret is gyakran alkalmazzák a különböző májbetegség kezelésében, előnyei még nem bizonyítottak egyértelműen. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a pitypang hatékony és biztonságos gyógymód erre a célra.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu