Azt mindannyian tudjuk, hogy ha egy dobozban szódabikarbónát teszünk a hűtőszekrénybe, eltávolítja a kellemetlen szagokat. Vagy, ha ecettel társítva a lefolyóba öntjük, megszabadítja az eldugult csöveket a lerakódástól. A banális „szódapor” azonban a kertészeknek is a jóbarátja.

A szódabikarbóna egy nagyon egyszerű, természetes termék, mely egyetlen hozzávalóból készül: a szódabikarbónából – ami a maga rendjén szénből, nátriumból, hidrogénből és oxigénből áll össze. Nagyon lúgos hatású. Ha savas anyaggal társítjuk, gázos szén-dioxidot szabadít fel. De hogy jön ez a vegyület a kiskertünkbe?

Íme néhány hatékony felhasználási módja a szódabikarbónának, házon kívül:

1. Remek gombaölő a rózsák esetében, és a „fekete pöttyök” ellen

Úgy hiszik, a szódabikarbónában lévő alkotóelemek meggátolják a gombaspórák megjelenését a rózsatöveken, de nem valószínű, hogy képesek lennének elpusztítani azokat. Egy ilyen koktél elkészítéséhez szükséged lesz 4 teáskanál szódaporra és egy liter vízre. Ez az oldat enyhíti a gombás betegségek tüneteit úgy a dísznövények, mint a közönséges zöldségfélék esetében is. De a szőlőt is jó megpermetezni vele, már az első gerezdek kifejlődésekor.

2. Gombaölő a paradicsom számára

Ez a növény rendkívül kényes. Főként a levelek foltossága és a korai elszáradás a legközönségesebb betegsége, melyeket mind gombák okoznak. Keverj el 1 evőkanál szódabikarbónát 2 és fél evőkanál növényi olajban, adj hozzá fél teáskanál kasztíliai szappant, majd oldd fel az egészet 1 liter vízben. Öntsd szórófejes üvegbe, így egy organikus sprayt kapsz, mely remek ellenszer a kórokozók ellen. Használd addig, míg a betegség el nem tűnik, de teszteld előbb pár levélen, és várj 48 órát. A permet megváltoztatja a növény pH-értékét, így gátolja meg a gombák szaporodását.

3. Agyag-edények megtisztítása szódabikarbónával

A csúnya só-lerakódások ellen tökéletes a szódabikarbóna-paszta. Annyi vizet adj hozzá éppen, hogy kézkrém állagú masszát kapj. A pasztával dörzsöld át a sónyomokkal fedett területet, hagyd 20 percig hatni, majd mosd le.

4. Tökéletes rovarriasztó

A természetes bogárirtók kevésbé költségesek, mint a bolti szerek, melyek ráadásul mérgezők az emberre és házi kedvencekre nézve. A legtöbb kerti kártevő iszonyodik a szódabikarbóna szagjától és ízétől, ezért messziről elkerüli azt. Szóval használjuk csak bátran, senkinek sem ártunk vele: szórjuk a kívánt területre, a növény köré, de vigyázzunk, hogy ne érjen a tövéhez. A rovarok többé nem közelítenek feléje. A csigák ellen is kiváló, mint ahogyan a hangyabolyra is: nedvesítsük be a földet, szórjuk meg szódaporral, félóra múlva pedig öntsünk rá ecetet. Ez a kombó elpusztítja a kártevőket.

5. A vágott virágok is tovább élnek szódabikarbónával

Az aszpirin és az ecet mellett, a szódapor is tovább élteti a virágokat a vázában. Egy evőkanál két liter vízhez épp elég, hogy meghozza a kívánt hatást. Néhány nap múlva, vízcserekor, meg kell ismételni a műveletet, és a legjobb eredmény érdekében vágj ki egy centit a növény szárából is.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu