Néhány oka a fülviszketésnek!

A fülzsír felhalmozódása

A fülzsír termelése a szervezetnek egy módja az elhalt hámsejtektől való megszabadulásra és a fül szennyeződéseinek kitisztítására, de a túl nagy mennyiség viszketést okozhat.

Ne érezzünk kísértés arra, hogy fültisztító pálcával próbáljuk meg eltávolítani a lerakódást, mivel ezzel csak mélyebbre nyomjuk a fülzsírt, ahol elakadhat. Ehelyett próbálkozzunk vény nélkül kapható fülcseppekkel, amelyek feloldják a fülzsírt. Ha ez nem segít, konzultáljunk az orvosunkkal, aki egy speciális eszközzel biztonságosan eltávolíthatja a felhalmozódott viaszt.

De ne vigyük túlzásba. A fülünk ugyanis akkor is viszkethet, ha nincs elég viasz a belsejében.
Fertőzések

A fülviszketés néha a fülfertőzés jele lehet. A baktériumok és a vírusok általában akkor okozzák, ha megfázást, influenzát vagy allergiát tapasztalunk.

De akkor is előfordulhat, amikor az úszás után a víz a fülünkben marad. A túl sok nedvességet „elkoptatja” a hallójárat természetes védőrétegét. A viszketés megszüntetése érdekében kezelnünk kell a fertőzést. Megtörténik, hogy elmúlik önmagától, de az orvos felírhat fülcseppeket a kezelés érdekében.

Bőrallergiák

A fülbőr allergiás reakciója is okozhat viszketést. Olyan szépségápolási termékek lehetnek hibásak, mint a hajlakk vagy a sampon. De ugyan ilyen reakciókat a nikkel tartalmú fülbevalók használata is okozhat. A fülünkbe helyezett műanyag, gumi vagy fém, fülhallgató vagy hallókészülék, kontakt dermatitisznek nevezett kiütést is okozhat.

Ekcéma vagy pikkelysömör

Ha ilyen bőrbetegségekkel küzdünk, a hallójáratok hajlamosak lehetnek a viszketésre. Ezeket a problémákat általában fülcseppekkel kezelhetjük. Súlyos esetekben szteroid tabletta is szedhető.
Ételallergiák

Ha lázasak vagyunk vagy pollenallergiánk van, szintén jelentkezhet a viszketés, amikor bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztunk vagy esetleg diófélék. Ezt leginkább az allergia szezonban észlelhetjük.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu